Propagandistický kalendář byl zaplacen z peněz prezidentského fondu Vladimira Putina.

Propagandistický kalendář byl zaplacen z peněz prezidentského fondu Vladimira Putina. Zdroj: Fromsyriawithlove.ru

Leden: Hned mi bylo jasné, že máš vážné úmysly.
Únor:  Byl to tvůj svátek, ale já obstarala dárky
Březen: Bála jsem se, že už se nikdy neuvidíme
Duben: Pozvala jsem tě, abys přijel k nám do Tartúsu
Květen: Jak jsi uhodl, že mám ráda klasickou hudbu?
12
Fotogalerie

Putin zaplatil úchylný kalendář, kde studentky ze Sýrie tvrdí, že mají rády ruské vojáky. Texty jsou ale falešné

Ruská propaganda je velmi kreativní a teď dokonce zneužila mladé Syřanky, které studují v Moskvě. Organizace „Ruský svaz mládeže“ za přímé podpory peněz z fondu prezidenta Vladimira Putina, vyrobila kalendář, kde jsou nafoceny Syřanky v ruském oblečení a chválí ruské vojáky, kteří bojují v jejich zemi. Jenže všechny texty jsou vymyšlené a Syřanky zvažují žalobu.

Kalendář se jmenuje „Ze Sýrie s láskou“ a má podtitul „Ruským důstojníkům od syrských dívek“. Zveřejněn byl 15. prosince. Jak se ale ukázalo, všechny texty, které měly říci mladé Syřanky na fotografiích, jsou vymyšlené. V kalendáři nepózují ženy, které se v této válečné zemi nacházejí, ale jsou to studentky z Moskvy, i když původem ze Sýrie. Oblečeny jsou ale všechny v staroruském stylu.

Některé věty, které byly Syřankám vloženy do úst, jsou skutečně téměř úchylné. Když v minulých dnech přes sociální sítě „doputoval“ kalendář do Sýrie, vzbudil tam nevoli, protože je vnímán jako chvála ruských válečných operací. A to jsou na fotkách pouze mladé ženy, které podporují syrského diktátora Bašára Asada. Jejich krajané je přesto odsuzují.

Protože některé dívky pocházejí podle kalendáře z Aleppa, kde lidé posledních pět let umírají po nekonečném bombardování a ostřelování, zní věty, které jim „připsali“ Rusové, nechutně.

Například Fatima, dívka z měsíce července, má být z Aleppa a říká: „Chtěla bych tě vidět na Migu.“ Zřejmě na té stíhačce Mig, která bombarduje pravidelně město.

Další žena z Aleppa, Maram, která je z měsíce září, tvrdí: „Pamatuješ, jak jsme se seznámili?“ Jak se asi mohli seznámit s ruským důstojníkem?

Dívka ze srpna, údajně Kamilia, nás pak přesvědčuje, že „Osud mojí Palmýry je v tvých rukou“. Momentálně je Palmýra v rukou Islámského státu.

Po kritice ze Sýrie začaly ženy na fotografiích tvrdit, že jim nikdo o žádných větách, které budou u jejich fotek, neřekl. Byly prý jimi šokovány a považují je za hloupé. Když viděly věty na snímcích, žádaly jejich odstranění, ale to se nestalo. Objevily se i informace, že některé dívky proto zvažují žalobu. Jak přesně by mohla žaloba znít, není jasné, protože se samotným focením souhlasily.

Vedoucí projektu Maria Alešina se ale výtkami netrápí a jak řekla v rozhovoru pro list Komsomolskaja Pravda, budou kalendáře zaslány ruské armádě do Sýrie.

Organizátoři projektu pak sami zveřejnili, že podivný kalendář byl zaplacen z peněz prezidentského fondu Vladimira Putina.