Tyto snímky Hitler nepovažoval za zrovna lichotivé. A tak je zakázal.

Tyto snímky Hitler nepovažoval za zrovna lichotivé. A tak je zakázal. Zdroj: The Rise of Hitler by Trevor Salisbury

Propaganda tvrdila, že oči každého dítěte překypují vzrušením, když je Führer poblíž. Tady to ale vypadá, že to dopadlo spíše naopak.
Přísný Hitler
Laškovný Hitler
Létající Hitler
Tuhle čapku už si Hitler po shlédnutí fotografie nikdy znovu nevzal.
9
Fotogalerie

Trapné snímky vůdce, které neměl nikdo vidět. Tyhle fotky zakázal sám Hitler

Nařídil jejich zničení a zakázal veškeré další publikování, ale všechny již zveřejněné najít nedokázal. Adolf Hitler si vlastní mediální obraz pečlivě hlídal a proto neměl jakýkoliv nelichotivý snímek šanci proniknout do tisku. Až na ty následující, které vyšly již v třicátých letech v pamfletu Deutschland Erwache (v překladu Probuzené Německo).

Jeden z výtisků tohoto propagandistického plátku našel ve zbytcích rozbombardovaného německého domu vojín Alf Roberts z anglického Barnsley. Logicky neodolal a časopis velebící Hitlera si odvezl společně s dalšími suvenýry domů. Jeho rodina válečná mementa pečlivě střežila a předala je historikům až před několika lety.

Díky jejich práci byl překlad výtisku Probuzeného Německa společně s trapnými snímky zahrnut do publikace The Rise of Hitler. Z textu se například dozvíme, že Führerův obdivovatel Baldur von Schirach, jenž byl později odsouzen v rámci Norimberských procesů ke 20 letům vězení, považoval diktátora za „upřímného, nezlomného a skromného“, a že dle jeho názoru se Hitlerova duše musela dotknout hvězd.

Z fotografií se pak dozvíme, že i „hvězdná duše“ potřebuje specialistu na PR a pochopíme, proč tyto snímky Hitler toužil navždy zničit.