Mluvící šimpanzi z filmu Planeta opic nemusí být jen fikce - ilustrační snímek.

Mluvící šimpanzi z filmu Planeta opic nemusí být jen fikce - ilustrační snímek. Zdroj: Archív

Opice by dle vědců mohly mluvit úplně stejně jako lidé. Poslechněte si, jak by to znělo

Předchozí výzkumy vědců vždy došly k závěru, že opice nejsou schopny mluvit z čistě anatomických důvodů. Dle týmu odborníků z univerzity Princeton tomu tak ale není. Opice by prý byly schopny mluvit většinou moderních jazyků a jak dokazuje níže vložená nahrávka, dokonce by mohly i žádat o ruku.

Zatímco všechny dřívější výzkumy se soustředily na zkoumání mrtvých primátů, tým profesora Asifa Ghazanfara mapoval pomocí speciálních rentgenových přístrojů živého makaka při vyluzování všech možných zvuků. Na videozáznamech vědci zkoumali pohyby pysků, jazyka i hlasivek a došli k závěru, že opice by byly schopny vyprodukovat zvuk pěti základních samohlásek. A na těch je právě založena většina současných jazyků.

„Nikdo už nemůže tvrdit, že neschopnost opic mluvit vězí v jejich anatomii. Anatomicky jsou zcela připraveny, v mozku ale ne. Teď musíme zjistit proč je řeči schopen jen lidský mozek,“ uvedl pro newscientist.com Asif Ghazanfar. Ten společně se svým týmem provedl počítačovou simulaci všech zvuků, kterých by byl testovaný makak jménem Emiliano schopen a sestavil z nich pro ilustraci i celou větu. Emilianovo „Will you marry me?“ si můžete poslechnout na nahrávce pod tímto odstavcem.

Závěr výzkumu potěšil i Adriana Lameiru z univerzity v anglickém Durhamu, který jde ve svých tvrzeních ještě dál a je přesvědčen o tom, že opice se mohou řeč naučit už nyní.

„Množí se důkazy o tom, že u lidoopů existuje jen velmi málo omezení. Naši nejbližší příbuzní se mohou naučit zvuky podobné samohláskám i souhláskám jak v zajetí, tak i v přírodě,“ tvrdí Lameira a odkazuje na orangutana Rockyho. Ten se naučil své ošetřovatele zdravit anglickým „Hi“.