Kopie van Gogha, Daniel Baker

Kopie van Gogha, Daniel Baker Zdroj: Douglas Coupland

Soutěž zkoumala, kdo je na světě nejpodobnější van Goghovi. Zde je vítěz

Herec z anglického Dorsetu vyhrál mezinárodní soutěž, do níž se mohli přihlašovat ti, kdo si myslí, že vypadají jako slavný fauvista a impresionista Vincent van Gogh. Podoba se slavným malířem je opravdu mimořádná. 

Daniel Barker byl vybrán známým kanadským umělcem Douglasem Couplandem, který měl v soutěži hlavní slovo. Vybíralo se ze 1250 lidí ze 37 zemí světa. Pětatřeicetiletý Barker vyhrál díky své podobě se slavným malířem 5 tisíc euro, což je v přepočtu zhruba 135 tisíc. Podoba s van Goghem je v jeho případě opravdu pozoruhodná, i když hodnotitel přiznal, že rozhodování nebylo jednoduché. Kromě peněžité odměny se také vítězi dostane náležité pocty: podle jeho obličeje bude vytvořena busta Vincenta van Gogha, což byl také smysl soutěže.

“Potkat Dana na živo bylo opravdu zvláštní,” uvedl Douglas Coupland, “Po měsících, kdy jsem na obrazovkách počítače viděl pouze tváře, které se více či méně podobají Vincentu van Goghovi…” dodal umělec.

Daniela Barkera již oficiálně pozvali do Kanady, kde budou pořízeny zvláštní scany jeho hlavy, z nichž se později vytvoří ona bronzová busta. Je to “zázrak genetiky”, shodují se organizátoři soutěže s tím, že podoba Barkera a slavného malíře je opravdu výjimečná.