Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Kanada vyšle zvláštní komando do Nunavutu. Má vyšetřit, odkud přichází podivný zvuk

Obyvatele největšího kanadského teritoria, které je zároveň kvůli mrazivému podnebí nejřidčeji osidlené, trápí kuriózní jev: Nevědí, odkud přichází zvláštní zvuk, který sužuje tamní zvěř. Zvláštní komando má vyšetřit, kde je původ zvláštních zvuků.

Ač to zní neuvěřitelně, zpráva o podivných zvucích v Nunavutu hojně plní kanadská média. Zvuky podobné elektronickému pípání se ozývají z míst podél polárního kruhu, čili na samém severním okraji rozsáhlého teritoria. Zvuk údajně odrazuje ryby od shromažďování v jejich jinak oblíbených lokalitách, a tak je tradiční způsob obživy místních obyvatel (a to nejen Inuitů) výrazně ohrožen.

 

“Je to klíčová lokalita, kde se loví od jara do zimy,” uvedl člen legislativního výboru Paul Quassa. Mnoho místních nahlašovalo podivné zvuky místní radiové stanici, v domnění, že je za něj odpovědná ona. Ta však nařčení a výtky vždy odmítla s tím, že v oblasti žádné přístroje nemá.

Polární záhadu se pokusí rozklíčit zvláštní armádní jednotka. Ta již vyvrátila i možnost, k níž se místní také často uchylovali, a sice že v místě začala ilegálně působit důlní společnost. Baffinlandská důlní společnost, která v Nunvutu opravdu působí, a která také obdržela mnoho stížností, se však již také vůči všem obviněním ohradila. Pro CBC News řekla, že ve vodě ani v okolních polyniích (pobřežních oblastí obklopených ledem) nemá a neprovozuje žádnou techniku, která by záhadné zvuky mohla vydávat.

 

Místní už napadlo i svést zvuk na aktivisty Greenpeace, kteří údajně v minulosti v mořích umisťovali zvláštní sondy, které tyto zvuky vydávaly, aby tak zabránili výlovu ryb. Ani tato teorie se ale nepotvrdila, protože v polárních oblastech Greenpeace vůbec nepůsobí. “Navíc je tu nikdy nikdo neviděl,” doplňuje Quassa.

 

Záhadu zvuku, který odrazuje ryby od pohybu v moři poblíž nunavutských břehů, tak bude muset vyřešit armáda. Zřejmě bude muset také pomocí techniky a sond prozkoumat pobřeží, zda se v hlubinách moře opravdu nenachází zdroj, jenž by zvuky způsoboval.