Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Kde je v Evropě možné platit bitcoinem
bitcoin
První bitcoinový automat na světě v kanadském Vancouveru
Autorem bitcoinu je australský podnikatel Craig Wright
5
Fotogalerie

Švýcarsko začíná prodávat v automatech na železniční jízdenky i virtuální měnu bitcoin

Švýcarské spolkové dráhy, což je státem vlastněný železniční dopravce, začne 11. listopadu ve všech svých automatech na jízdenky prodávat i virtuální měnu bitcoin. Reaguje tím na údajně velký možný zájem zákazníků. Bitcoiny bude totiž takto možné nakupovat velmi jednoduše.

Švýcarské spolkové dráhy (Schweizerische Bundesbahnen, SBB) mají po celé zemi více než tisíc automatů na jízdenky. Právě v nich od 11. listopadu zahájí pilotní projekt, který potrvá dva roky.

Pokud zde budete chtít bitcoiny zakoupit, identifikace proběhne podle čísla vašeho mobilního telefonu. Někteří odborníci dopředu zpochybňují tuto metodu, ale na druhé straně musíte prostě za bitcoiny zaplatit, jinak nic nedostanete.   

Zajímavostí je, že obyčejné jízdenky ale stále nebude moci nikdo bitcoiny zaplatit ani v těchto automatech.

Jedna transakce bude omezena na maximálně 500 švýcarských franků (v přepočtu necelých 12 500 korun). V současnosti je ale cena jednoho bitcoinu zhruba 709 franků. Co s tím? Můžete si koupit při jedné transakci část virtuální měny.

Švýcarské železnice si slibují od projektu zisk, protože lidé si stěžují, že když se snaží bitcoiny zakoupit pomocí svých bankovních účtů, tak nabíhají vysoké poplatky za mezinárodní transakce a navíc je prý měna připsána na účet pomalu.

Od července je možné platit bitcoinem za veřejné služby ve švýcarském městě Zug, které je ale malé, má jen kolem 30 tisíc obyvatel. Zde bude projekt vyhodnocen začátkem příštího roku. Někteří lidé si ho pochvalují jako vysoce inovativní, jiní si myslí, že virtuální měna není bezpečná a zůstávají proto u svých franků.