Ze seriálu Vláda

Ze seriálu Vláda Zdroj: DR Fiktion

Skvělý dánský seriál Vláda: Jak ukázat fakáč politickým vyděračům a diktátorům

Co hýbe tento týden kulturní scénou? Premiérka v dánském seriálu Vláda názorně předvedla, jak se má jednat s představiteli autokratických režimů. V Praze vystavuje slavný fotograf Sam Shaw, který fotil například Alfreda Hitchcocka, Elizabeth Taylorovou nebo Marilyn Monroe. A raději se vyhněte knize Harry Potter a prokleté dítě.

Seriál Vláda

Kdyby se ve Vesničce mé střediskové díval předseda družstva místo americké kriminálky na skvělý dánský seriál Vláda, který momentálně běží v České televizi, mohla by hlasatelka zůstat u toho, že nám „film nastavuje zrcadlo“. V posledním díle premiérka  Birgitte Nyborgová řeší dilema, zda se nechat během státní návštěvy vydírat prezidentem Turgistánu. Nevydá-li představitele tamější opozice zjevně autokratickému režimu, přijde Dánsko o zakázku na větrné elektrárny za miliardu eur. A světe – a hlavně ty, Miloši „Ping Pong“ Zemane –, div se: ona to ustála a ukázala mu fakáče.

Fotograf Sam Shaw

Je jen málo umělců, k jejichž věhlasu přispěje kanál. Fotograf Sam Shaw (1912–1999) fotil hollywoodské hvězdy, jako byli Alfred Hitchcock, Elizabeth Taylorová, Charlie Chaplin, Sophia Lorenová, ale pouze jediná jeho fotka se proslavila stejně jako fotografovaný objekt: Marilyn Monroe v sukni nadzvednuté průvanem z ventilační šachty. Na bílý podvazkový pás se můžete herečce podívat v pražském Domě fotografie.    

Harry Potter a prokleté dítě

Potter je výdělečný fenomén, konstatuje recenzentka Reflexu Klára Kolářová a z jejího textu vyplývá, že asi právě proto je tak těžké na něm přestat vydělávat. Důkaz budiž právě vydané libreto divadelní hry Harry Potter a prokleté dítě. Reflex varuje, že tohle není další díl z potterovské řady v žádném případě, protože to je divadelní hra, a ne kniha, protože ji nenapsala Rowlingová a protože je docela nuda.

Poslední věty románů

V kulturním mixéru tištěného Reflexu jsme rozjeli nový seriál. Jmenuje se Poslední věty románů. Každý týden budeme dávat čtenářům hádat větu, která uzavírá nějaký slavný román. Poznáte tuhle? „Uchopil cop do obou tlap a se zanícením jej přitiskl k vlhkému kníru.“ Pokud jste na to kápli, naučte se větu nazpaměť a zkoušejte z ní své kamarády. (Ani nevím, jestli se dá poslední věta románu vygooglovat.)