Zdeněk Bakala

Zdeněk Bakala Zdroj: Profimedia.cz

Tak nám neznárodnili Bakalu... Zápach komunismu ale visel ve vzduchu

Jeden z titulků pondělních novin působil jako výkřik z dávných časů, které skončily skoro před třiceti lety. Vláda projednávala možné znárodnění majetku miliardáře Zdeňka Bakaly. Návrh znárodnění zamítla - ale já si stejně připadal, jak by na mne dých hnilobný pach bolševismu.

Sama věc je banální a trapná. Od samého počátku mohla vzbuzovat dojem, že jde o sebezviditelnění. Přesto stojí za zmínku. Vláda v pondělí musela projednat návrh poslanců hnutí Úsvit na znárodnění majetku Zdeňka Bakaly.

Autoři návrhu chtěli tímto v demokracii netradičním způsobem „zmírnit křivdy napáchané privatizací OKD“. Vláda naštěstí návrh rovnou zamítla, s tím, že odporuje principům demokratického státu. Přesto mnou zpráva o tomto bodu vládního jednání zatřásla a musím říct, že i zranila.

Jak je sakra možné, že jsme si nechali rozpliznout a pokroutit demokracii do té míry, že v Parlamentu sedí znárodňovači? A nemluvím teď o KSČM, která je v poslanecké sněmovně něčím jako glaciálním reliktem, předvěkou rybou latimerií, která zapomněla vymřít a dosud šplouchá v moři, v tomto připadě tedy v demokratickém Parlamentu. My jsme nechali zajít věci tak daleko, že nám v Parlamentu sedí znárodňovači noví - znárodňovači zprava.

Ano, je pravda, že hnutí Úsvit je jednoúčelovou protiimigrantskou formací, která se dostala do Parlamentu jen díky Okamurovi, kterého vzápětí vyvrhla. Vnitřní rozkol tak byl Úsvitu snad dán sudičkami - bez Okamury nemají jediného zapamatovatelného člena. Je faktem, že hnutí nemá žádný program ani perspektivu, ale jeho poslanci sedí ve Sněmovně a vypouštějí ze sebe větry socialistických zhovadilostí, jako je znárodňování majetku.

Znárodnění je akt, se kterým máme z doby bolševika v této zemi bohaté zkušenosti, a po kterém může volat jen úplný tupec. Člověk, který nechápe, že když přestane být soukromý majetek nedotknutelný, končí demokracie. Svým návrhem zoufalci z Úsvitu prokázali, že bolševismus a závist jsou v některých lidech zakořeněny zjevně na celý život a že nesouvisely přímo s bolševickým režimem. Někteří spoluobčané to prostě mají tak, že by rádi rozhodnutím státu kradli bohatým majetek.

A takže i když parlamentní volby příští rok budou určitě pěkný masakr, alespoň v jednom bodě je možné se na ně upřímně těšit. Nade vší pochybnost totiž přinesou soumrak Úsvitu - a tahle jednoúčelová znárodňovací partaj zmizí někde na hnojišti dějin.