Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: ČTK

Druhé kolo senátních voleb online komentovali Petr Sokol a Ladislav Mrklas

V sobotu ve 14 hodin se uzavřely volební místnosti a komise začaly počítat výsledky druhého kola senátních voleb. Dění  pro vás v přímém přenosu sledují a komentují spolupracovníci Reflexu: politologové Petr Sokol, Bohumil Doležal a Ladislav Mrklas.

Online přenos

Online přenos

Petr Sokol
Petr Sokol
15. října 2016 · 09:24

První den druhého kola senátních voleb doprovázela velmi nizká účast. V průměru se pohybovalla jen kolem 10 procent. Odhadovat proto lze, že celkem přijde k urnám definitivně rozhodnout o 27 nových senátorech jen asi 15 procent oprávěných voličů, kterých je v obvodech, kde se volí, asi 2,7 milionu. To logicky věstí i některé velmi vyrovnané výsledky. 

Petr Sokol
Petr Sokol
15. října 2016 · 09:58

Deset věcí, které má smysl dnes sledovat

1. Kolik ze 14 postupů promění ANO v zisk senátora?

2. Skončí v senátním obvodě Hodonín po 20 letech parlamentní kariéra Zdeňka Škromacha? Hrozí mu totiž prohra se starostkou Ratíškovic Annou Hubáčkovou, kandidující za KDU-ČSL.

3. Potvrdí ministr průmyslu obchodu Jan Mládek (ČSSD) na Táborsku své místo ve vládě nebo zopakuje po šesti letech těsnou prohru z roku 2010?

4. Udrží Veronika Vrecionová obvod Mělník opět v rukou ODS? Tento obvod totiž zatím nepoznal jiného senátora či senátorku než zvoleného právě za občanské demokraty.

5. Promění "čtyřicetiprocentní" vítězové z prvního kola Alena Dernerová (Severočeši) na Mostecku, Jiří Růžička (TOp 09) na Praze 6 a příslušník polské menšiny Jiří Cieńciala (Občané spolu - Nezávislí ) na Třinecku drtivou výhru i po týdnu?

6. Jak uspějí známí sportovci jezdec Josef Váňa (ANO) na Karlovarsku a hokejista Jiří Šlégr (ČSSD) na Mostecku?

7. Změní se v obvodech Ústí nad Labem, Blansko, Bruntál a Nový Jičín opět jak osoba senátora, tak "stranická příslušnost" obvodu, jak zatím v každých senátních volbách?

8. Prohraje i druhý "herec" z klobásového videa moravskoslezské ČSSD? Minulý týden propadl hejtman Novák. Dnes jde do boje novojičínský starosta za sociální demokraty Jaroslav Novák. V cestě za senátoským křeslem mu ovšem stojí kandidát zelených a lidovců Petr Orel.

9. Vrátí se po šesti letech do Senátu v ostravském obvodě č. 70 Liana Janáčková (Nezávislí) - starostka ostravského městského obvodu Mariánské Hory - Hulváky, která se "proslavila" návrhem, že bude Romům platit letenky do Kanady, aby tam mohli emigrovat?

10. Jak uspějí kandidáti "černého koně" krajských voleb - Starostů a nezávislých (STAN) a jejich regionálních partnerů - v čele například s "večerníčkovým" kandidátem Václavem Chaloupkem v obvodu Plzeň-jih? 

Petr Sokol
Petr Sokol
15. října 2016 · 14:03

Volební místnosti se zavřely, čekáme na výsledky. Před týdnem pocházely první výsledky z Domažlicka.

Petr Sokol
Petr Sokol
15. října 2016 · 14:16

Když se podíváme, jak vypadá složení Senátu bez dnes volených 27 senátorů, uvidíme toto: ČSSD 20, ODS 6, KDU a nezávislí 8, STAN 5, KSČM plus SPO plus Severočech 4, ANO 4, nezařazení 5 (3 zelení, 1 pirát, Ivo Valenta). 

Petr Sokol
Petr Sokol
15. října 2016 · 14:17

Objevují se první sečtené okrsky. Jedná se o malé obce, takže nemusí mít zásadní vliv na celkové výsledky.

Petr Sokol
Petr Sokol
15. října 2016 · 14:18

První výsledky tentokrát přišly z Bruntálska.

Petr Sokol
Petr Sokol
15. října 2016 · 14:22

Ve třech obvodech zatím vedou lidovci, ve čytyřech ANO, ve třech ODS, v jednom ČSSD, ve třech kandidáti STAN a jeho spojenců. Nejvýrazněji ale zatím dominuje kandidát Jiří Cieńciala (OSN) na Třinecku se 79 %. Všude jde ale zatím jen o desítky sečtených hlasů.

Petr Sokol
Petr Sokol
15. října 2016 · 14:25

V olomouckém volebním obvodu, kde minulý týden překvapivě vypadl bývvalý hejtman a senátor Martin Tesařík z ČSSD, dělí aktuálně oba finalisty Lumíra Kantora za KDU-ČSL a anonistu Milanu Brázdila jen tři hlasy. Vede brázdil poměrem 163 ku 160 hlasům.

Petr Sokol
Petr Sokol
15. října 2016 · 14:29

Už známe alespoň jeden dílčí výsledek z každého obvodu. Aktuální skóre vedení v obvodech: KDU 6 plus koalice s KDU další 3, STAN a spojenci 4, ANO 3, ODS 3, ČSSD 2, TOP 09 2, Severočeši 2, OSN 1, nezávislý kandidát (blízký ODS) 1.

Petr Sokol
Petr Sokol
15. října 2016 · 14:31

Celebrity voleb zatím spíše prohrávají: žokej Váňa, hokejista Šlégr, ministr Mládek, místopředseda Senátu Škromach jsou zatím "až" druzí.

Petr Sokol
Petr Sokol
15. října 2016 · 14:33

Nejtěsněji je aktuálně na Praze 11, kde kandidát Hnutí pro Prahu 11 a KDU-ČSL Ladislav Kos získává pouze 50,46 % a vede nepatrně nad exministryní za ANO Válkovou.

Petr Sokol
Petr Sokol
15. října 2016 · 14:33

Nejtěsněji je aktuálně na Praze 11, kde kandidát Hnutí pro Prahu 11 a KDU-ČSL Ladislav Kos získává pouze 50,46 % a vede nepatrně nad exministryní za ANO Válkovou.

Petr Sokol
Petr Sokol
15. října 2016 · 14:35

Skoro 80 % má naopak kandidát STAN a Starostů pro Liberecký kraj - starosta Chrastavy Michael Canov - na Liberecku. To je zatím rekordní náskok. Na Liberecku sečetli už 20 % okrsků.

Petr Sokol
Petr Sokol
15. října 2016 · 14:39

Na Jičínsku zatím v obvodě vítězí kandidát TOP 09, jehož plné jméno zní Tomáš Zachariáš Josef Maria Děpolt Rudolf Kazimír Hostislav Czernin. Majitel zámku Dymokury je potomkem jedné z významných českých šlechtických rodin.

Petr Sokol
Petr Sokol
15. října 2016 · 14:43

Nejdále je zatím sčítání v obvodu Mělník, kde se zdá, že padne dosavadní "modrá" pevnost. Senátorka Veronika Vrecionová z ODS zde totiž dosud prohrává se starostou Kralup za STAN Petrem Holečkem (67,43%). Mělnicko zatím nepoznalo jiného senátora než zástupce ODS.

Petr Sokol
Petr Sokol
15. října 2016 · 14:54

Jen něco málo před třetinu okrsků sečetly v pražských obvodech, ale i tak si můžeme zrekapitulovat aktiuální lídry pořadí v jednotlivých obvodech. Na Karlovarsku vede Jan Horník za STAN, na Mostecku Alena Dernerová (Severočeši), na Ústecku její stranický kolega Jaroslav Doubrava, na Liberecku Michael Canov (STAN), na Jičínsku Tomáš Czernin za TOP 09, na Kutnohorsku Jaromír Strnad za ČSSD, na Mělnicku Petr Holeček (STAN), v Plzni Václav Chaloupek za lokální spojence STAN (Občané a patrioti), v Praze 6 Jiří Růžička TOP 09, v Praze 11 Ladislav Kos za Hnutí pro Prahu 11 ve spojení s lidovci a na Praze 10 Renata Chmelová za místní hnutí a lidovce. V dresu ODS vedou Tomáš JIrsa na Českokrumlovsku, Jiří Oberfalzer na Berounsku a Miloš Vystrčil na Jihlavsku. Místropředsedkyně Senátu za Nezávislé a lidovce Miluše Horská dominuje na Pardubicku. Kandidáti ANO na Táborsku (Jaroslav Větrovec), Bruntálsku (Ladislav Václavec) a v brněnském obvodě č. 58 (Jiří Dušek). V obvodě Brno-venkov vede sociální demokrat Jan Žaloudík. V ostravském obvodě č. 70 by se zatím senátorem stal nezávislý kandidát a šéf krajských hasičů Zdeněk Nytra, blízký ODS, a na Třinecku Jiří Cieńciala za lokální hnutí Občané spolu - Nezávislí. Vítězem voleb jsou ale zatím lidovci s šesti vedeními: Lumír Kantor (Olomouckou), Petr Šilar (Ústeckoorlicko), Jaromíra Vítková (Blansko), Anna Hubáčková (Hodonínsko), Šárka Jelínková (Kroměřížsko) a Petr Orel (Novojičínsko, navržený ale Stranou zelených).

Petr Sokol
Petr Sokol
15. října 2016 · 14:59

Jen 286 hlasů dělí Zdeňka Nytru (nezávislý kandidát) v ostravském obvodě č. 70 od druhé kandidátky starostky Liany Janáčkové za hnutí Nezávislí. Sečteno je 75 % okrsků. V domovském městském obvodě Liany Janáčkové Mariánské Hory-Hulváky je ovšem sečteno již přes 90 % okrsků. To by mohlo nahrávat Nytrovi. 

Petr Sokol
Petr Sokol
15. října 2016 · 15:02

Drama se začíná rýsovat také v Olomouci, kde v souboji dvou lékařů Lumír Kantor za KDU-ČSL vede před poslancem ANO Milanem Brázdilem o pouhých 405 hlasů a sečteno je jen něco málo přes polovinu okrsků.

Petr Sokol
Petr Sokol
15. října 2016 · 15:08

Zdeněk Škromach zatím vůbec nestahuje ztrátu na lidoveckou starostku z Ratíškovic Annu Hubáčkovou, která aktuálně vede na Hodonínsku se 66 %. zajímavé je i to, že místopředseda Senátu za ČSSD prohrává podobným poměrem i v samotném Hodoníně.

Petr Sokol
Petr Sokol
15. října 2016 · 15:13

Známe první dva konečné výsledky. Kandidáti Severočechů a senátoři Alena Dernerová a Jaroslav Doubrava vyhráli hladce v Mostě a Ústí nad Labem. Hnutí Severočeši tím obhájilo oba mandáty a bude mít nadále v horní komoře dvojnásobné zastoupení. Dernerová dosud zasedala v klubu s hnutím ANO, které nemělo dostatečných 5 senátorů. Doubrava tvořil klub se senátory komunistů a zemanovců, kterému ale i po Doubravově obhajobě bude zatím chybět jeden člen, aby mohl nadále existovat. 

Petr Sokol
Petr Sokol
15. října 2016 · 15:16

V Senátu končí další výrazná politická osobnost, bývalý jihomoravský hejtman Stanislav Juránek nejprve prohrál v lidoveckých primárkách na lídra kandidátky pro krajské volby a nyní ztratil i senátní křeslo, protože senátní mandát v brněnském obvodě číslo 58 po sečtení všech hlasů získal ředitel hvězdárny za ANO Jiří Dušek.

ANO bude moci ustavit samostatný senátní klub i bez "severočešky" Aleny Dernerová, která mu zatím vypomáhala.

Petr Sokol
Petr Sokol
15. října 2016 · 15:19

Téměř všude je rozhodnuto. Náskok současných lídrů je takový, že už ho nelze stáhnout.

Petr Sokol
Petr Sokol
15. října 2016 · 15:22

V obvodě, kde kdysi s politikou začal premiér Mirek Topolánek, Ostrava číslo 70 vyhrál nezávislý kandidát a šéf krajských hasičů Zdeněk Nytra, když porazil "letenkovou" starostku Lianu Janáčkovou za hnutí Nezávislí o 424 hlasů. Janáčková se tedy po přestávce šest let do horní komory nevrátí. Nytru podporovala v kampani hlavně ODS, za níž byl už zastupitelem jednoho z ostravských městských obvodů.

Petr Sokol
Petr Sokol
15. října 2016 · 15:26

Sečtený je již také první pražský obvod. Na Praze 11 neuspěla bývalá ministryně spravedlnosti za hnutí ANO Helena Válková, když podlehla se 44 % hlasů místnímu zastupiteli za lokální Hnutí pro Prahu 11 Ladislavu Kosovi. Hnutí pro Prahu 11 vede na jedenáctce radnici městské části. Nového senátora Ladislava Kose ovšem ve volbách podporovala také KDU-ČSL, zelení a piráti. V Senátu by tedy mohl posílit buď lidovecký klub nebo resuscitovat klub zelených, který se v minulém funkčním období ustavil, ale po rozporech se senátorm za piráty Michálkem zase rozpadl.  

Petr Sokol
Petr Sokol
15. října 2016 · 15:28

Zaž9váme den jasných výsledků. I nejtěsnější lídr - Lumír Kantor na Olomoucku - vede o téměř 700 hlasů a bude obtížně dohnán sokem z ANO Milanem Brázdilem, protože již jsou sečteny tři čtvrtiny hlasů.

Petr Sokol
Petr Sokol
15. října 2016 · 15:30

Jedno už je také jisté: největším poraženým druhého kola senátních voleb je Babišovo hnutí ANO. Ze 14 postupů do druhého kola zřejmě promění v zisk senátora jen tři. Naopak vítězí lidovci, kteří míří k šesti vítězstvím z osmi možných a ještě navíc zřejmě vyhrají i všichni tři další kandidáti, které lidovci podpořili v širších spojenectvích.

Petr Sokol
Petr Sokol
15. října 2016 · 15:34

Sečeteno je také na Praze 10, kde Ivanu Cabrnochovou za zelené (vypadla v prvním kole), v senátním křesle po dvou letech nahradí další žena - zastupitelka městské části za lokální uskupení Vlasta Renata Chmelová. Ta s podporou lidovců, pirátů, bursíkovců ze strany LES a lokálního hnutí Desítka pro domácí porazila lékaře nominováněho TOP 09 Jiřího Holubáře. I o ní platí,že v Senátu může zamířit do klubu k lidovcům či k zeleným.

Petr Sokol
Petr Sokol
15. října 2016 · 15:39

Prvního senátora si dnes připisuje také TOP 09. Její kandidát ředitel gymnázia Jiří Růžička, kterého podpořil i STAN, přejel v druhém kole na Praze 6 se 72 % kandidáta sociálních demokratů a zelených filozofa Václava Bělohradského. Praha 6 proto zůstává obvodem, kde střídají pravicoví senátoři z ODS s kandidáty "pravdoláskařského" proudu. TOP 09 bude mít po dvou letech opět samostané zastoupení v Senátu. Vzhledem k nejasnému vztahu topkařů a STAN ovšem není jasné, kam Růžička v horní komoře zamíří z hlediska členství v klubech.

Petr Sokol
Petr Sokol
15. října 2016 · 15:42

První senátorské křeslo dneška získal po definitivním sečtení na Berounsku také ODS. Jiří Oberfalzer si zde připsal hatrick v podobě třetího vítězství v řadě a se 63 % udržel v tomto obvodu dominanci občanské pravice. Krpmě jeho zde byl totiž senátorm jen zástupce Občanské demokratické aliance (ODA) - Jiří Ruckl. 

Petr Sokol
Petr Sokol
15. října 2016 · 15:44

V obvodě, který se sice jmenuje Brno-město č. 55, ale jehož jádrem je okres Brno-venkov, jsme se dočkali další letošní obhajoby a prvního mandátu pro nejsilnější vládní stranu - ČSSD. Její senátor a onkolog Jan Žaloudík zde mandát obhájil oproti manažerovi z ANO Pavlu Staňkovi.

Petr Sokol
Petr Sokol
15. října 2016 · 15:50

Novou parlamentní stranou se stalo také plzeňské lokální hnutí Občané patrioti (OPAT), protože senátní volby v obvodě Plzeň-město č. 7, jehož jádrem je okres Plzeň-jih, vyhrál tvůrce televizních večerníčků s živými mláďaty zvířat Václav Chaloupek. Ve volbách ho podporovalo také celostátní hnutí STAN, do jehož klubu zřejmě zamíří. Poraženou je dosavadní senátorka ČSSD z Dobřan Dagmar Terelmešová. Sociální demokraté během dnešního, pro ně hodně neúspěšného, dne ztrácí další senátorský mandát.

Petr Sokol
Petr Sokol
15. října 2016 · 15:53

A hnutí STAN slaví další vítězství. Vůbec největším rozdílem v celé zemi vyhrál s 80,18 % hlasů starosta Chrastavy Michael Canov, kterého nominovalo hnutí Starostové za Liberecký kraj a podpořil STAN. "Výprask" od Canova odnesl další anonista, pivovarník Marek Vávra

Petr Sokol
Petr Sokol
15. října 2016 · 15:56

Ani na podruhé se do Senátu nepodívá současný ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, který i po šesti letech prohrál souboj o obvod na Táborsku. Jak sám prohlásil, může to znamenat jeho konec v Sobotkově kabinetu. Porazil ho nestranický starosta Mladé Vožice v barvách ANO Jaroslav Větrovský. ANO má v jeho osobě teprve druhý dnešní mandát.

Petr Sokol
Petr Sokol
15. října 2016 · 15:59

Starostové a nezávislí budou vedle lidovců hlavním vítězem dnešnich voleb. Podařilo se jim dokonce díky starostovi Kralup nad Vltavou Petru Holečkovi dobýt dosud čistě odeesácký obvod Mělník. Končí kvůli tomu v Senátu po šesti letech občanská demokratka Veronika Vrecionová z Přezletic.   

Petr Sokol
Petr Sokol
15. října 2016 · 16:00

Premiér Sobotka nechce, aby poražený senátní kandidát sociální demokracie a ministr Jan Mládek skončil ve vládě.

Petr Sokol
Petr Sokol
15. října 2016 · 16:04

Na Blanensku se novou senátorkou stane místostarostka Blanska Jaromíra Vítkovská, která porazila boskovického primáře Jana Machače za ODS. Lidovci si sice dnes připisují teprve první mandát, ale vedou v řadě dalších, takže výsledkem v Blansku začíná jejich jízda k roli vítěze dnešních voleb.

Petr Sokol
Petr Sokol
15. října 2016 · 16:09

V naději může být po dnešku i senátní klub komunistů, zemanovců a Severočecha Jaroslava Doubrava. Nejenom, že poslední jmenovaný obhájil mandát na Ústecku, ale řady klubu by mohl rozšířit i vítěz senátních voleb v obvodě Frýdek-Místek č. 73, který ale oproti názvu tvoří Třinecko a české Těšínsko. Po sečtení všech hlasů se zde stal senátorm Jiří Cieńciala nominovaný lokálním hnutím Občané spolu - Nezávislí. Bývalý ředitel Třineckých železáren a později rektor jedné z ostravských vysokých škol zasedal v Rusnokově vládě jako ministr průmyslu a obchodu. Logicky by tedy mohl posílit v Senátu spolu s Doubravou zemanovsko-komunistický klub.  

Petr Sokol
Petr Sokol
15. října 2016 · 16:14

Pátého senátora po pěti volbách bude mít Novojičínsko, protože zde se 74 % hlasů vyhrál společný kandidát lidovců a zelených Petr Orel, vedoucí záchranné stanice pro zvířata. Vyřadil z voleb "herce" z dnes už legendárního klobásového videa moravskoslezké ČSSD, starostu Nového Jičína Jaroslava Dvořáka. Sociální demokraté díky tomu přichází o další obvod, který dosud drželi.   

Ladislav Mrklas
Ladislav Mrklas
15. října 2016 · 16:17

Výsledky senátních voleb podle mého názoru dobře ilustrují hlavní tendenci českého veřejného míněni. Tím je významná rozpolcenost. Po odeznění ekonomické a finanční krize celá Evropa prožila několik dalších otřesů - bezpečnostních, migračních, krizi identity, několik zásadních selhaní unijní politiky. A to vše ovlivňuje i názory veřejnosti v Česku. Lidé jsou i nejsou spokojeni a z toho plynou paradoxy jako vítezství ANO v krajských volbách a o týden později jasná porážka ve volbách senátních. Porážka několika tradičních senátorů a vítezství jiných, ještě déle sloužících senátních matadorů.

Petr Sokol
Petr Sokol
15. října 2016 · 16:20

Ještě k novojičínskému senátorovi Petru Orlovi. Jeho navrhovatelem byla v koalici KDU-ČSL a zelných právě Strana zelených, takže i on může pomoci obnovit klub zelených v horní komoře nebo posílit lidovce, jejichž klub se může vyšplhat až někde blízko k dvaceti členům.

Petr Sokol
Petr Sokol
15. října 2016 · 16:21

Podobně jako první kolo končí pro komunisty smutně i druhé senátní kolo letošních voleb. Na Bruntálsku prohrál jediný jejich kandidát živnostník Ladislav Sekanina. Komunisté letos neobhajovali žádný mandát a v Senátu jim zůstane jehiný zástupce Václav Homolka na Chomutovsku.

Petr Sokol
Petr Sokol
15. října 2016 · 16:23

Bruntálsko naopak přineslo dnes poslední a překvapivě pouze třetí vítězství pro ANO, protože zde vyhrál ředitel Opavské nemocnice v Opavě Ladislav Václavec. Kluab ANO bude tedy mít v Senátu minimálně sedm křesel. Okud v něm zůstane senátorka za Severočechy Alena Dernerová, které hnutí nepostavilo protikandidáta, bude mít tento klub křesel osm. Pro ANO jednoznačně velké zklamání. Senátní volby se mu nedaří. Nepřijde tedy návrh na zrušení horní komory z řad ANO?

Petr Sokol
Petr Sokol
15. října 2016 · 16:27

Po Jiřím Šlégrovi dnes neuspěl ani další známý sportovec - žokej Josef Váňa po sečtení všech okrsků prohrál na Karlovarsku se starostou Božího Daru, senátorém alředsedou senátního klubu STAN Janem Zedníkem. A to dokoncem poměrem dva ku jedné. Klub Starostů a nezávislých proto může mít nadále v horní komoře až devět členů, pokud do něj vstoupí i Václav Chaloupek z hnutí OPAT. Pak by mohl být dokonce silnější než klub senátorů ANO.

Petr Sokol
Petr Sokol
15. října 2016 · 16:30

Minimálně devět senátorů bude mít také klub ODS. Pokud ho posílí ještě nezávislý kandidát Zdeněk Nytra mohl by klub občanských demokjratů dokonce disponovat deseti hlasy, které například stačíé na nominaci prezidentského kandidáta. Této síle bude vděčit také dalšímu hatricku, kdy pogtřetí v třadě na Českokrumlovsku vyhrál starosta Jluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa. V jediném dnešním souboji ODS-ČSSD poražil primáře Jindčicha Floriána z Českého Krumlova za ČSSD.  

Petr Sokol
Petr Sokol
15. října 2016 · 16:33

První obhajobu si v Senátu připsal také Jirsův stranický kolega a dokonce místopředseda strany MIloš Vystrčil na Jihlavsku. Bývalý hejtman Vysočiny, pocházející z Telče, porazil lidoveckého kandidáta - historika Michala Stehlíka. Vystrčila podpořilo také SNK ED a Strana soukromníků ČR a hnutí Starostové pro občany (STO).

Petr Sokol
Petr Sokol
15. října 2016 · 16:36

Po Karlu Schwarzenbergovi zasedne v horní komoře další potomek významné české šlechtické rodiny a opět to bude v barvách TOP 09. Na Jičínsku je již jistým senátorm Tomáš Czernin, majitel zámku v Dymokurech. Czernin porazil starostu Jičína z ANO Jiřího Malého. TOP 09 bude mít v Senátu dva zástupce, o jejichž budoucí klubové příslušnosti můžeme zatím jen spekulovat.

Petr Sokol
Petr Sokol
15. října 2016 · 16:41

Největší personální bombou letošnáích voleb je ovšem politická "smrt" Zdeňka Škromacha, který hladce prohrál na Hodonínsku s lidoveckou starostkou Ratíškovic Annu Hubáčkovou. Škromach odchází po dvaceti letech z parlamentu, kde byl nejprve 14 let poslancem a pak šest roků senátorem. ČSSD je i díky pádu tohoto muže, který dokonce zvažoval kandidaturu na prezidenta, druhým hlavním poraženým dnešních voleb. Z osmi postupů získala jen dva mandáty, přičemž obhajovala 13 křesel.

Petr Sokol
Petr Sokol
15. října 2016 · 16:44

Zmíněný druhý mandát pro sociální demokraty získal na Kutnohorsku současný senátor a starosta Čáslavi Jaromír Strnad, když porazil bývalého starostu Kutné Hory Ivo Šance. Bývalý místopředseda Unie svobody nyní kandidoval za STAN a stal se jediným jeho neúspěšným kandidátem v druhém kole. Kutnohorsko je tak trochu obrácené hlavou dolů. Uspěla zde celostáně poražená ČSSD a prohrálo celostátně silné STAN.

Petr Sokol
Petr Sokol
15. října 2016 · 16:47

Zatímco místopředseda Senátu za ČSSD Škromach končí, jeho senátní místopředsednická kolegyně a členka lidoveckého klubu Miluše Horská obhájila mandát na Pardubicku. Kandidovala za hnutí Nestraníci a lidovci, takže zřejmě zůstane v Klubu KDU-ČSL. V dnešním klání porazila starostu pardubického městského obvodu z ANO Jaroslava Menšíka.

15. října 2016 · 16:53

V Senátu zůstane také silný hlas proti letnímu času Petr Šilar. Tento předseda senátního klubu KDU-ČSL a nezávislých obhájil mandát po šesti letech a Ústeckoorlicko díky němu zůstane jediným obvodem, v němž se dnes volilo, který od vzniku Senátu v roce 1996 nezměnil stranickou barvu. Dvacet let zde senátorují kandidáti lidovců a bude to platit i dalších šest let, čímž se obvod stane nejdéle trvajícím jednobarevným senátním obvodem v ČR

15. října 2016 · 16:56

ANO nezískalo senátora ani na Olomoucku. Skokan posledních sněmovnich voleb, lékař letecké záchranné služby a poslanec Milan Brázdil zde totiž nestačil na lékařského kolegu Lumíra Kantora, kterého navrhla KDU-ČSL a podpořila také TOP 09 a STAN. Očekávaný outsider vyřadil tedy nejen favorita z ANO, ale již v prvním kole senátora a bývalého hejtmana kraje za ČSSD Martina Tesaříka.

Ladislav Mrklas
Ladislav Mrklas
15. října 2016 · 16:57

Debakl dosud nejsilnější vládní strany, ČSSD, předčil dokonce i výsledky tehdy vládní ODS v roce 2008, tedy po tzv. oranžové tsunami. Zatímco ODS v roce 2008 získala tři mandáty, což bylo považováno za "nepřekonatelné", sociální demokraté mají po dnešku pouze dva nové senátory. 

Petr Sokol
Petr Sokol
15. října 2016 · 17:03

Poslední výsledek,který čtenářům dlužíme, pochází z Kroměřížska. Zde typicky pro tyto volby porazila kandidátka KDU-ČSL a ředitelka centra pro seniory v Bystřici pod Hostýnem Šárka Jelínková předsedu zemědělského družstva z Postoupek Jana Haška z ANO.

Vítězi letošních senátních voleb jsou jednoznačně lidovci, kteří si připsali jistých šest křesel, která zamíří do jejich klubu. Ten bude mít minimálně čtrnáct členů. Kdyby se ledovcům podařilo zapojit ještě trio senátorů zvolených dnes s jejich podporů, mohli by dosáhnout až na 17 členů klubu. Lidovecký klub proto bude v Senátu i nadále druhý nejsilnější.

Už před dešními volbami bylo jisté, že nejsilnější v senátu zůstanou sociální demokraté. Jejich klub bude po dnešku čítat 22 senátorů.

 

Ladislav Mrklas
Ladislav Mrklas
15. října 2016 · 17:04

Výsledky senátních voleb na první pohled naplňují jeden z politických trendů, o kterém se poslední dobou hovoří. Globalizaci střídá regionalizace. Vidíme vítězství mnoha ryze regionálních kandidátů. U některých z nich - např. Miloše Vystrčila - politická profilace vůbec neodpovídá tradičnímu profilu daného regionu. Naplňuje se tak to, co bylo patrné již před týdnem. Velká část občanů volá po tom, aby je reprezentovali, případně vedli ti, kdo se "umějí postarat", ti, kdo jsou vnímáni jako užiteční. A až tolik při tom nezáleží, z jaké politické strany či hnutí pocházejí, nebo která uskupení je podporují. Pokud se radikálně nezmění nálady, což nelze očekávat, tohle bude zásadní i ve volbách za rok. Strany a hnutí, která to pochopí, budou při sněmovních volbách mít velký náskok. 

Ladislav Mrklas
Ladislav Mrklas
15. října 2016 · 17:16

Trend regionalizace, možná dokonce "lokalizace", politiky nebývale silně zasáhl dokonce i hlavní město. Kosmopolitu prof. Bělohradského porazil ředitel prestižního místního gymnázia. Profesorku práva, bývalou ministryni, tedy osobu celostátního politického významu, ze hry vyřadil zakladatel lokálního politického hnutí. Na Praze 10 se pak celé druhé kolo odehrálo ve znamení souboje dvou lokálních kandidátů.

Petr Sokol
Petr Sokol
15. října 2016 · 17:20

Letošní volební účast dosáhla jen 15,4 % hlasů a byla u druhého kola vůbec nejnižší v historii dílčích senátních voleb.

Petr Sokol
Petr Sokol
15. října 2016 · 17:33

Ještě aktualizovaný a opravený odhad síly stran a klubů v Senátu po těchto volbách

ČSSD 25

KDU-ČSL 14-17

ODS 10

STAN a spojenci 9

ANO a Severočeši 8

Zelení a piráti 4-7 

komunisté-zemanovci-Severočech 5

bez klubu TOP 09 - 2

bez klubu Strana soukromníků ČR (Valenta) - 1

U lidovců a zelených není jasné zařazení 3 společných kandidátů z letošních voleb(Orel, Chmelová, Kos). Ani hypotetický a málo pravděpodobný společný klub liodvců, zelených a pirátů by nedohnal klub sociálních demokratů. 

Ladislav Mrklas
Ladislav Mrklas
15. října 2016 · 17:44

Někteří komentátoři by po dnešním výsledků senátních voleb mohli konstatovat, že se konečně naplnila jedna z vizí Václava Havla. Ten si vždy přál, aby druhá komora parlamentu byla politicky pestrá, aby v ní zasedaly skutečné osobnosti namísto tradičních zástupců politických stran. Tak jednoduché to ale rozhodně není. Někdejší prezident republiky si totiž zároveň přál, aby se jednalo o směsici osobností celostátního i regionálního významu, v níž ovšem budou jasně převládat první jmenovaní. Po dnešku můžeme naopak říci, že významně převládají právě regionálně silně zakotvení politici, občanští aktivisté, lidé, kteří dokázali pro svoji podporu získat vícero regionálně významných uskupení. 

Není to úplně nový trend, rozhodně je však nyní zdaleka nejsilnější. Nově zvolený Senát proto bude politicky nejroztříštěnější v historii. Bude jistě zajímavé sledovat, k čemu to povede. Bude tento Senát stále provládní, nebo spíše opoziční? Bude si hledat nějaké nové místo na politickém slunci? Bude strážcem specifických priorit nebo zájmů? Mnohé nám může napovědět již volba nového vedení, která může být vcelku vypjatá, protože uskupení, jež se budou hlásit o zastoupení v předsednictvu, vedení klíčových senátních výborů a jiných důležitých křesel, jistě přibude. 
Petr Sokol
Petr Sokol
15. října 2016 · 17:53

A ještě výsledky jednotlivých stranických dvojzápasů:

KDU-ČSL vs. ANO 4:1

KDU-ČSL vs. ČSSD 2:0

KDU-ČSL vs ODS 1:1

lidovecko-lokální koalice vs. ANO 1:0

lidovecko-lokální koalice vs. TOP 09 1:0

ČSSD vs. ANO 1:1

STAN vs. ANO 2:0

STAN vs. ČSSD 1:1

ODS vs. ČSSD 1:0

ODS vs. ANO 1:0 (s NK Nytrou 2:0)

zemanovský lokální kandidát vs. KDU-ČSL 1:0

TOP 09 vs. ČSSD 1:0

TOP 09 vs. ANO 1:0

Severočeši vs. ČSSD 1:0

Severočeši vs. ANO 1:0

Petr Sokol
Petr Sokol
15. října 2016 · 21:09

To, co jsem odpoledne spekulativně napsal, je tady. Andrej Babiš navrhl po sečtení výsledků, aby se začalo jednat o zrušení Senátu. Je prý drahý a zbytečný.

Petr Sokol
Petr Sokol
15. října 2016 · 21:16

Jen ve čtyřech obvodech z 27 dokázal v druhém kole vyhrát kandidát, který nevedl i po prvním kole. Vítězství z prvního kola neobhájili jen Helena Válková v Praze 11, Pavel Staněk v obvodu Brno-venkov a Milan Brázdil v Olomouci a Liana Janáčková v ostravském obvodě číslo 70. Nepřekvapvě šlo v prvních třech případech o kandidáty ANO, jen Janáčkovou navrhlo hnutí Nezávislí..

Petr Sokol
Petr Sokol
15. října 2016 · 21:20

I tento týden byla nejnižší volební účast na Mostecku, kde k urnám nyní přišlo jen 10,73 % oprávněných voličů. Severočeský nezájem o volby potvrdilo i 11,78 % na Ústecku. Naopak nejvíce lákaly volby na Praze 6, kde volilo v druhém kole 23,23 % oprávněných.

Petr Sokol
Petr Sokol
15. října 2016 · 21:26

Jen 6053 hlasů stačilo k zisku senátorského křesla nezávislému kandidátovi Zdeňku Nytrovi v obvodě Ostrava č. 70. Je zajímavé, že poražený na Olomoucku - Milan Brázdil z ANO - obdržel mnohem více hlasů - 9786, ale nebylo mu to nic platné.

Nejvíce hlasů naopak v absolutním čísle získal Michael Canov z SLK-STAN na Liberecku (16 579).

Petr Sokol
Petr Sokol
15. října 2016 · 21:26
Petr Sokol
Petr Sokol
15. října 2016 · 21:33

Předseda hnutí STAN Petr Gazdík uvedl, že jeho hnutí slaví dvojciferný počet senátorů. Zřejmě to znamená, že počítají s tím, že do jejich klubu vstoupí i oba nově zvolení senátoři navržení TOP 09 - Jiří Růžička z Prahy 6 a Tomáš Czernin z Jičínska. Kdyby se to naplniko, byl by takový klub třetí největší,protože by předstihl ODS s 10 mandáty.