Projekt Nadačník

Projekt Nadačník Zdroj: Projekt Nadačník

Nadačník propojí lidi v nouzi přímo s nadacemi, tváří projektu je Martin Zach

Pro lidi, kteří řeší těžkou životní, sociální či zdravotní situaci a nemají k jejímu zdolávání dostatek finančních prostředků, svitla naděje. Na miliony korun, které každoročně vkládají do svých nadací komerční firmy, si totiž mohou v mnoha případech sáhnout i běžní občané.

Nově jim v tom pomůže jim unikátní projekt Nadačník, který ve čtvrtek na pražském Smíchově představila vrchlabská rodačka Kateřina Pelcová. „Důležité pro nás je, že člověk je fyzická osoba, že za sebe komunikuje svým rodným číslem a ne s IČO. Důležité kriterium také je, že chce svoji situaci řešit, protože je mnoho lidí, kteří mají problém, ale těm, kteří ho nechtějí řešit, nikdo nepomůže," uvedla ředitelka projektu Pelcová.

 

Tváří a mluvčím celého projektu se stal Martin Zach, vítěz soutěže Muž roku 2009, jenž ochrnul po zranění během exhibičních skoků do vody a svůj život zasvětil pomoci lidem s podobným osudem. „S komunikací s nadacemi už mám nějaké zkušenosti, někdy to je hodně těžká byrokracie a proto jsem rád, že tu vznikl takový projekt a já se mohl stát jeho tváří,“ uvedl Zach.

Služeb projektu mohou na jeho webu využít občané z celé České republiky. Roční příspěvek v současné době vyjde podle zakladatelů na 480 korun, později se cena změní. Do budoucna plánují i možnost půlroční registrace.

 

Projekt Nadačník disponuje rozsáhlým registrem nadací, které nabízejí příspěvky pro konkrétní typ problému nebo konkrétní skupiny lidí: zdravotně postižené, rodiče-samoživitele, děti v pěstounské péči, ale i sportovce či umělce. Díky přehlednému portálu se tak potřební rychle dostanou ke konkrétním nabídkám ze strany firem. Nadačník má v tuto dobu zmonitorovaných zhruba 800 nadací, z nichž 191 poskytuje pomoc přímo konkrétním jedincům a má nyní vypsáno 219 nadačních výzev. „Počet zmapovaných nadací se bude zvyšovat, v tuto chvíli máme zmonitorováno zhruba 40 procent z celkového množství nadací, kterých je v Česku okolo dvou tisíc,“ uvedla Kateřina Pelcová.

 

Nadačník má již za sebou úspěšný pilotní projekt, během něhož pomohl celkem 127 lidem s různými omezeními dosáhnout na příspěvek z nadačních fondů v souhrnu za 5,3 milionu korun.