Droga W-18 se rychle šíří mezi narkomany po celém světě

Droga W-18 se rychle šíří mezi narkomany po celém světě Zdroj: Flickr

Svět zaplavuje droga s označením W-18, tváří se jako lék a je daleko silnější než heroin

Lékaři, policie a celníci v Austrálii, Kanadě, USA i Švédska varují, že světem se začíná masově šířit nebezpečná látka, která je označována jako W-18. Tváří se jako lék proti bolesti, ale je zneužívána jako droga. Její požití může být smrtelné. Podle expertů se vyrábí v ilegálních laboratořích v Číně.

„W-18 je daleko silnější než fentanyl, kterému se říkalo Drop Death, protože i požití malého množství může být pro člověka fatální,“ varoval Roman Quaedvlieg z Australské pohraniční stráže, která zadržela velké dávky nové drogy.

Lék fentanyl, který vyvolal mnoho skandálů, má daleko větší omamné účinky než klasické drogy a je často zaměňován za heroin nebo je s ním míchán. Protože má daleko vyšší potenci než heroin, je záměna pro uživatele drogy životu nebezpečná. Je například 100 krát účinnější než morfin.

Co je ale W-18?

Byl vyroben kanadskými vědci na začátku roku 1980 jako analgetikum a původně se měl používat proti bolesti. V současnosti existuje v tabletách i práškové formě a proto se také někdy vydává za heroin. Jenže je ještě 100 krát silnější než zmiňovaný fentanyl a proto jeho požití může být i smrtelné.

Odborníci na drogy po celém světě podle australského listu The Daily Telegraph varují, že v posledních 12 měsících zaznamenali výrazný nárůst prodeje mnoha léků, které jsou pak drogovými dealery distribuovány jako heroin. W-18 je jedním z nich.

Jak experti říkají, před dvaceti lety bylo vše jasnější – heroin byl heroin, ale dnes existují tisíce nových léků, které jsou prodávány jako tradiční drogy, i když jimi nejsou.

Zásadním problémem je, že není jasné, co přesně která šarže léků obsahuje, protože se jedná často o výrobky z ilegálních laboratoří, kde nějaká kontrola kvality jde stranou. Podle všeho nejvíce těchto laboratoří existuje v Číně.

Některé léky-drogy se dokonce prodávají volně, jako například carfentanil v USA. U něj je kvůli jeho silným účinkům například šestkrát vyšší pravděpodobnost předávkování než u klasického heroinu.