Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Flickr

Zabil holiče, který ho přiměl nosit knír!

Začátkem dubna 1923 došlo v Horní Moravici u Rýmařova k vraždě holičského pomocníka Jindřicha Köhlera. Ten byl nalezen stlučen do bezvědomí, okamžitě převezen do rýmařovské nemocnice, kde však zraněním podlehl. Brzy vyšlo najevo, kdo je pachatel.

Vrahem byl dvaašedesátiletý dělník Robert Schittenhelm, z něhož si celé okolí tropilo žerty pro jeho neschopnost opatřit si nevěstu, po níž zároveň velmi výrazně toužil.

K vtipálkům se přidal i Köhler, který Schittenhelmovi namluvil, „že ví o vdově, majitelce domku, která hledá ženicha, že však její nastávající muž nesmí mýti dlouhý vous a naopak musí nositi knír anglicky přistřižený." Schittenhelm mu uvěřil a dal si vousy ostříhati a nosil pouze anglický knírek.

Bohužel pro ženitby chtivého dělníka se ukázalo, že si holičský pomocník Köhler vše vymyslel a inkriminovaná vdova o Schittenhelma nestojí, ať už je obrostlý jakkoli.

Od té chvíle začal Schittenhelm holiče nenávidět a osnovat pomstu. Jak se později ukázalo, jeho úmyslem nebylo holičského cápka zabít, ale vztek z nahromaděné frustrace, jenž se v něm na odlehlém místě probudil, jej ovládl natolik, že se přestal kontrolovat. Inu, vtipy útočící na mužovu ješitnost, nemívají dobrý konec.

VŠECHNY DÍLY SERIÁLU ČESKÉ MORDY SI PŘEČTĚTE ZDE >>>