Údajný vůdce Boko Haram Abubakar Shekau

Údajný vůdce Boko Haram Abubakar Shekau Zdroj: ČTK

Nigerijská armáda tvrdí, že smrtelně zranila šéfa islamistické organizace Boko Haram

Nigerijské letectvo tvrdí, že při náletu smrtelně zranilo vůdce islamistické organizace Boko Haram Abubakara Shekaua. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Teroristická skupina Boko Haram, která útočí v Nigérii od roku 2009, se k náletu nevyjádřila.

Letectvo oznámilo, že provedlo nálet na ozbrojence Boko Haram ve státě Borno na severovýchodě Nigérie a že zabilo několik významných představitelů skupiny.

"Domníváme se, že její vůdce, takzvaný Abubakar Shekau, byl smrtelně zraněn na ramenou," řekl mluvčí letectva.

Nigerijská armáda zabití Shekaua v minulosti oznámila už několikrát. Pokaždé se ale potom objevila videa, na nichž byl nezraněný muž, který o sobě tvrdil, že je Shekau, a který se vyjadřoval k aktuálním událostem.

Organizace Boko Haram chce v Nigérii vytvořit fundamentalistický islámský stát. Útoky jejích ozbrojenců si od roku 2009 vyžádaly nejméně 14.000 lidských životů.

Sunnitští fundamentalisté terorizují nejen severovýchod Nigérie, ale i příhraniční oblasti sousedních států - Kamerunu, Nigeru a Čadu. Ze všech těchto oblastí chtějí vytvořit stát s přísnými pravidly islámského práva šaría.

V regionu s fundamentalisty bojuje od loňska mezinárodní vojenská mise, do níž Nigérie, Niger, Čad, Kamerun a Benin poslaly celkem 8700 mužů.