V neděli odpoledne vypukla v na pražském Staroměstském náměstí panika.

V neděli odpoledne vypukla v na pražském Staroměstském náměstí panika. Zdroj: ČTK

Konvička, pojď si hrát na Guantanámo!

Rozpad osobnosti předního českého islamoklasta Martina Konvičky dosáhl alarmující úrovně. Představení „hry na okupaci Islámským státem“ na Staroměstském náměstí ukázalo, že demence Iniciativy Martina Konvičky volá po akutní psychiatrické léčbě.

Na Staroměstském náměstí dorazili stoupenci entomologa Martina Konvičky a - s použitím aut a airsoftových zbraní - zinscenovali představení „okupace Staromáku Islámským státem“. Protože měli vcelku pravě vypadající fangle i zbraně, a protože sám Konvička spíše než jako Evropan vypadá jako obyvatel nějaké muslimské země, řada turistů tomu představení uvěřila. Lidé utíkali, schovávali se do svých hotelů a několik se jich zranilo.

Pokud je demence, nějaká dementní akce, dejme tomu privátní, je věcí svých provozovatelů. Pokud ovšem podobnou demencí vystrašíme lidi, přimějeme je k útěku a k tomu, aby o sebe v tom útoku zakopávali, padali přes sebe a zraňovali se, je to o pár facek. Nikdo nesmí na veřejnosti dělat věci, které vedou k tomu, že se lidé cítí ohroženi na životě - jak se cítili turisté, před kterými se konvičkovci předváděli, aby prchali ve strachu a aby klamně podlehli představě, že jim jde o krk. Sebeušlechtilejší veřejný záměr neomlouvá to, že někdo k smrti vyděsí japonské a německé důchodce a přinutí je utíkat ve strachu o život do úkrytu.

Akce byla řádně nahlášená - referuje o tom třeba MF Dnes. Policie v současnosti zkoumá, zda byla legální. Prošetřuje podezření z trestného činu šíření poplašné zprávy. „Zda bude zahájeno trestní řízení, či nebude je zatím otázka. Vyšetřování je v prvopočátku,“ řekl idnes policejní mluvčí Tomáš Hulan.

A tak bych chtěl ještě předtím, než se policie rozhodne, zda za to vyděšení turistů budou konvičkovce stíhat, přijít s vlastní privátní odvetnou iniciativou. Žádám pana Martina Konvičku, aby v pondělí zaběhl k nám do redakce, a zahrajeme si na Guantanámo. Kýbl na waterboarding už mám připravený, a uvidíme, zda když je Konvička tak hravý, že zorganizoval „jako“ okupaci, bude podobně vstřícný, když si s ním budu chtít hrát na mučení. Tak co, Martine - přijdete, nebo se pokakáte strachy a napíšete na Facebook, že mám jít do plynu?