Nejvíce vína se vypije ve Vatikánu

Nejvíce vína se vypije ve Vatikánu Zdroj: Forbes/Statista

To je překvapení! Nejvíce vína na osobu na světě se vypije ve Vatikánu. I Češi se drží statečně…

Mistři světa v pití piva jsou již mnoho let Češi. V případě vína si mnoho lidí myslí, že prvenství by mohlo patřit Francouzům nebo Italům. Jenže na vrcholu žebříčku jsou malé státy Evropy. Překvapením je, že jednoznačně nejvíce vína na hlavu se vypije v papežském Vatikánu. Zdá se, že kněžím a kardinálům tento mok skutečně chutná.

Vatikán má na rok a na osobu spotřebu více než 54 litrů vína. Informoval o tom známý americký časopis Forbes s odvoláním na Wine Institute, což je vinařská organizace z Kalifornie.

Na druhém místě skončila v této statistice Andorra. Následuje Chorvatsko a Slovinsko. V těchto zemích se vypije více než 44 litrů vína na osobu za rok. Francie je pátá, Itálie desátá a Německo patnácté v pořadí.

Zatímco ve Francii se vypije na hlavu ročně přes 42 litrů vína, v USA pouze něco přes 10 litrů. Jak upozornil Forbes, mezi „snaživými pijáky“ vína figuruje v první patnáctce až 14 států z Evropy, na 12. místě je pak vklíněna jihoamerická Uruguay. Podle dostupných statistik se v České republice vypije na hlavu kolem 20 litů vína ročně. Zatímco spotřeba tradičně nejoblíbenějšího piva u nás pomalu klesá, vína se naopak pije více.

Pořadí 15 států největších pijáků vína v přepočtu na osobu:

 

1. Vatikán

2. Andorra

3. Chorvatsko

4. Slovinsko

5. Francie

6. Portugalsko

7. Švýcarsko

8. Makedonie

9. Moldávie

10. Itálie

11. Rakousko

12. Uruguay

13. Řecko

14. Švédsko

15. Německo