Voda v bazénech je zelená a smrdí

Voda v bazénech je zelená a smrdí Zdroj: Twitter

Kauza zelených bazénů v Riu má pokračování. Oba jsou nyní uzavřené, podle sportovců smrdí

Sportovci, sportovní komentáři a světová média zaujala v minulých dnech v brazilském olympijském Riu barva bazénů, v nichž se konaly některé soutěže. Z průzračné modré se stala brčálová zelená. Přestože organizátoři tvrdili, že je voda nezávadná, oba bazény jsou nyní zavřené.

Sportovci navíc uvedli, že bazény začaly silně zapáchat. Organizátoři byli několikrát vyzýváni, aby zveřejnili detailní analýzu vody v bazénech, které zdánlivě z ničeho nic zezelenaly. Nejprve se zkazila voda v prvním, přesně den poté pak i v druhém bazéně. Obě sportoviště byla podle oficiálních prohlášení způsobilá k tomu sloužit sportovcům jako místo jejich vrcholného sportovního klání. To ale zřejmě není pravda.

 

Dnes totiž organizátoři oznámili, že obě sportoviště se až do vyřešení problému uzavírají. Zda to souvisí s kvalitou (či spíše nekvalitou) zezelenalé vody, to odmítli říci. Stále trvají na tom, že plavat se dá bez zdravotních komplikací i v zezelenalé vodě. Bohužel není ani jasné, dokdy bude sportoviště uzavřeno. I přes naléhání plaveckých týmů organizátoři neoznámili ani datum nového otevření sportovišť. Je tak otázka, co se stane s plaveckými soutěžemi.

Tony Acevado, kapitán amerického plaveckého týmu, tvrdí, že příčinu zezelenání odhalil “Dávají tam moc chlóru,” uvedl pro britskou BBC. Jeho informace však není nijak ověřená. Na druhou stranu jeho informace nemusí být nepravdivá, potvrzuje ji i maďarský plavec Gergo Zalanki. Ten uvedl, že jeho oči jsou na chlór extrémně citlivé, a že místní voda je příliš chlorovaná. “Pro mé oči to opravdu není dobré,” uvedl pro web independent.co.uk.