Video placeholde

Osmiletý tanečník byl hvězdou zahájení olympiády, ale jeho chudá rodina nemá ani na jediný lístek

Osmiletý roztomilý kluk Thawan Lucas da Trindade byl jednou z hvězd zahájení olympiády v Rio de Janeiru. Tancoval na pódiu se slavným osmdesátiletým brazilským perkusistou Wilsonem das Nevesem. Thawan sklidil ovace, ale jeho rodina na stadionu být nemohla – pořadatelé se na ní doslova vykašlali, nedali ji jediný lístek. A peníze rodina žijící na předměstí Bangu na drahé lístky nemá. Olympiádu vidí leda v televizi.

Když na to upozornila Solimar Andrade Ramosová, babička tancujícího kluka, spustil se v Brazílii povyk. Ten popsal ve své reportáži britský web Mail Online.

„Vnuk byl jedním z hlavních účinkujících, ale nikdo nám nenabídl jediný lístek. Koupit si ho nemůžeme, na to nemáme peníze,“ stěžovala si paní Ramosová. Pak si rýpla ještě do vlády. Řekla, že země více potřebuje dobré školy pro vzdělávání desítek milionů chudých mladých Brazilců, než nějakou olympiádu. Na svého vnuka ale byla přesto velmi pyšná.

Rodina tanečníka Thawana žije na předměstí Rio de Janeira, v Bangu, jehož některé části ovládají drogové gangy a děti si hrají na ulici hned vedle dealerů.

Thawan se po svém vystoupení stal nejenom hvězdou své čtvrti, ale také dal mnoho interview brazilským médiím. Přímo při zahájení se v útrobách stadionu Maracaná vyfotil se slavnou supermodelkou Giselou Bündchenovou. Ta ho chválila, ale hoch vůbec nevěděl, kdo to vlastně je. V jeho čtvrti prý mají lidé jiné problémy, než sledovat modelky.

Malý Thawan, který miluje tanec, by se chtěl v budoucnosti věnovat choreografii, ale zda se mu to podaří, není vůbec jisté. Vše bude záležet na finanční situaci rodiny.

I podle mnoha obyvatel předměstí, odkud pochází tanečník Thawan, je skvělé vidět černochy z chudých brazilských rodin, jak se snaží jako sportovci uspět na olympijských hrách. Jen mají obavy, že olympiáda jejich život v Bangu nijak nezlepší.

VÍCE O OLYMPIÁDĚ NA REFLEX.CZ >>> 

VŠE O LOH 2016 V RIO DE JANEIRU ČTĚTE ZDE >>>