Superman: Země jedna a Fax ze Sarajeva

Superman: Země jedna a Fax ze Sarajeva Zdroj: Archív

Superman a Sarajevo: Když v komiksu zuří válka

Dnes jsme do komiksového čtvrtka vybrali publikace dvou prvotřídních autorů. Dozvíte se, jaké to je, když vezme do rukou legendu autor scénáře Babylonu 5 a Eastwoodovy Výměny J. Michael Straczynski. Tou legendou je Superman. Druhý z komiksů vás pak zavede do Sarajeva 90. let minulého století. Joe Kubert napsal svůj „příběh o přežití“ podle reportážních faxů kolegy kreslíře. Oba komiksy popisují, jaké to je, když vám někdo přinese válku až domů.

Superman: Země jednaSuperman: Země jedna|ArchívS. Davis, J. M. Straczynski: Superman: Země jedna

Začneme „lehčím čtením“ od nakladatelství BB/art. Země jedna je dalším restartem legendárního Supermana, který by asi nebyl zajímavý, kdyby jeho autorem nebyl scenáristický velikán Straczynski (mainstreamovou, dokonalou, lehce sterilní kresbu obstaral Shane Davis), jehož Spider-Man má tisíce fanoušků i u nás. Straczynski se vyznačuje zejména prací s psychologií postav, což může být pro milovníky akčních komiksů poněkud únavné, ale na straně druhé právě tento prvek může přinést osvěžení, protože restartů Supermana už jsme zažili tolik, že se v nich začínáme ztrácet.

Straczynski na to jde od lesa. Superman se schovává a žádné dobré skutky nekoná, protože by děsil lidi (dáváme mu za pravdu), a vydělává peníze, aby zajistil matku (to dělá taky dobře). Ovšem vše se radikálně změní, když si pro něj, jako pro posledního Kryptoňana (všichni víme, odkud Superman přiletěl, že ano?), přiletí ufoun trhlejší než fialička. A ten mu oznámí, že buď se ukáže, nebo mu ukáže: zničí Zemi i s jejími obyvateli. A co byste řekli, že se stane? Zodpovědnost, příčina, následek – to jsou Straczynského oblíbená témata, takže nejít o Supermana, je to dobře odvedená práce. Komiks klidně pořiďte děckám, potřebují vzory!

Fax ze SarajevaFax ze Sarajeva|ArchívJoe Kubert: Fax ze Sarajeva

Legenda amerického komiksu Joe Kubert (1926–2012) za svou šedesátiletou kariéru napsal a nakreslil hodně skvělých věcí, ale u nás jsme jich prozatím mnoho neviděli. Tedy konkrétně jen jeho Tarzana. Dluh napravuje vydavatelství Crew, které vydalo jedno z jeho nejsilnějších děl. Kubert, mimochodem syn polského košer řezníka, jej sepsal podle skutečného příběhu svého kolegy, sarajevského kreslíře Ervina Rustemagiče, který sice žil a pracoval v Německu, ale vypravil se navštívit domov v ten nejnepříhodnější čas – tedy večer před tím, než Srbové rozpoutali válku proti vlastním sousedům, ergo i proti němu.

Ervin netuší, co se děje, a když tušit začne, vůbec nechápe, jak se něco takového mohlo přihodit. S rodinou přijdou o všechno. Ervin se neustále snaží najít nějaký funkční fax, s jehož pomocí by poslal svým přátelům na Západ informace o tom, k čemu v Sarajevu dochází. Podle oněch zpráv pak Kubert nakreslil svůj komiks. Jde o silný příběh, ze kterého vám bude zima i horko najednou. A vzhledem k tomu, že se balkánský konflikt odehrál takříkajíc za humny, bude mít čtenářská zkušenost pro Čechy o to větší sílu.