Tayyip Erdogan

Tayyip Erdogan Zdroj: Reuters

Je úplně jedno, jestli Erdogan vypoví dohodu o vracení uprchlíků

Sultán Erdogan začal vydírat Evropu imigrační kartou. Vyhrožuje, že když do podzimu nedostanou Turci právo bezvízového vstupu do EU, přestane brát zpět uprchlíky, kteří přes Turecko utíkají do Unie. Nelekejme se toho vydírání, stejně bude malér!

 

 

Turecko uzavřelo s Unií dohodu o vracení uprchlíků, kteří přes Turecko do Evropy utíkají. A jako zázrakem vyschnul jeden z toků, kudy k nám azylanti proudí - balkánská trasa. To přesunulo hlavní migrační nápor na Itálii, protože z břehů Libye denně vyrážejí flotily člunů s uprchlíky. Balkánská trasa ale „vyschla“, dohoda s Erdoganem zjevně zafungovala.

Nyní - protože si je toho úspěchu Turecko plně vědomo - začíná Erdogan Evropu vydírat. Když nedostanou Turci právo bezvizového cestování do Unie, přestane přijímat zpět uprchlíky - či přesněji a méně diplomaticky řečeno, migranty z Blízkého Východu začne bez odporu pouštět dál. A Evropa se bojí.

Turecko však po čistkách, které následovaly po nepovedeném puči, absolutně nesplňuje kriteria pro to, aby jeho občanům byl do zemí EU umožněn bezvízový styk - stav lidských práv a svobody slova je nepřijatelný a nesouměřitelný s evropskými nároky. Takže si evropští politici drbou hlavu, jak se k Erdoganovu vydírání postavit. Jsem optimista - je to úplně jedno, na podzim se tok migrantů balkánskou cestou obnoví tak jako tak.

Varianty jsou jen dvě: Buď Evropa zůstane věrná svým zásadám, bezvízový styk Turkům neumožní, Erdogan vypustí Syřany a my zažijeme stejný podzim jako v roce 2015. Z Balkánu se do EU za soustavného ujišťování paní Merkelové, že to zvládneme, přihrne přes řecké ostrovy další milion Pákistánců a Afgánců. Anebo je tu druhá možnost: Turkům ten bezvízový styk povolíme. V tom momentě se sem ti stejní Pákistánci a Afgánci, kteří by jinak přišli jako ilegální migranti, nahrnou s padělanými tureckými pasy s tím, že jsou Turci a jedou do Drážďan nakupovat ve slevách.

A přijdou v tak obrovském množství, kdy pravost jejich tureckých - vízum nepotřebujících - pasů nebude kontrolovatelná. Takže ať se Evropa zachová jakkoliv, ať Erdogan začne uprchlíky pouštět nebo ne, na podzim nás čeká další masivní migrační vlna z Blízkého Východu. Ale Merkelová to určitě zvládne...