Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: Profimedia.cz

A co teď, paní Merkelová? Chybné kroky německé kancléřky rozložily a zradikalizovaly Evropu

Můžeme to udělat! To 31. srpna minulého roku tvrdila německá kancléřka Angela Merkelová a neodmítla uprchlické vlny, které se valily Evropou. „Zvládneme to,“ zopakovala i tento čtvrtek. Jenže v novém průzkumu Němci tvrdí opak: 66 procent z nich migrační politiku své kancléřky odmítá. Merkelová navíc udělala několik zásadních chyb, které oslabily Evropu. Vyvodí z toho konečně důsledky?

V průzkumu, který připravila nadnárodní agentura YouGov a který se uskutečnil mezi 26. až 29. červencem, odpověděli Němci na otázku ohledně „vítací uprchlické politiky“ Merkelové takto: Vůbec nesouhlasím – 48 procent; částečně nesouhlasím – 18 procent; částečně souhlasím – 18 procent; zcela souhlasím – 8 procent. Čísla přinesla televize Deutsche Welle.

Po velkých problémech s pokračující integrací mnoha migrantů, po sexuálních novoročních útocích na ženy v Kolíně a po několika teroristických činech, které zasáhly v poslední době našeho souseda, Němci už své kancléřce v případě uprchlíků nevěří. Nevěří ji ani část její strany CDU. Hluboce o ní pochybuje její partnerská politická formace, bavorská CSU. Nevěří ji velká část Evropy.

Merkelová, která je považována za nejvlivnější ženu světa, se v posledních letech totiž dopustila hned několika velkých chyb, které bohužel zásadním způsobem ovlivnily Evropu.

Merkelová tvrdošíjně a celá léta trvala na nesmyslné pomoci krachujícímu Řecku. Kancléřka u toho zdatně uhájila zájmy německých firem, ale zájmy Evropské unie nikoli. Stovky miliard euro byly vyloženy zcela neúčelně.

Merkelová svoji neústupnou politikou k migraci rozdělila Evropu. Za fasádou jednoty vždy v EU dřímaly neshody a sváry, ale v poslední době se projevily mezi některými členskými státy zcela otevřeně. Kancléřkou prosazované přerozdělovací kvóty na uprchlíky byly fatálním omylem. Ještě větším selháním bylo pak trvání na tom, že se prosadí za každou cenu. Skončilo to krachem.

Merkelové vstřícná politika k Turecku také Evropskou unii nijak neposiluje. Jak vidíme v posledních týdnech, naprostý opak je pravdou. Tato země nemá být členem EU, protože její politika je neslučitelná s našimi principy. Turečtí politici Evropu vychytrale vydírají, spolupráci nabízejí, pouze když jim zaplatíme další a další miliardy euro.

Merkelové politika nekonečné unifikace a integrace Evropy a nezvládnuté migrace nakonec přispěly i k tomu, že Britové hlasovali v referendu pro odchod z Evropské unie.

Merkelové vítací uprchlická politika také přispěla k aktivizaci extrémistických sil po celé Evropě.

V květnu agentura Insa připravila pro německý časopis Cicero průzkum, který ukázal, že pouze 36 procent Němců si přeje, aby Angela Merkelová vedla i po dalších parlamentních volbách v roce 2017 německou vládu.

Jenže Merkelová se zjevně od svého „stvořitele“, bývalého dlouholetého kancléře Helmuta Kohla, naučila problémy takzvaně vysedět. Možná ji proto tady budeme mít ještě dlouho. Ke škodě celé Evropy.