Sunnité při motlidbě

Sunnité při motlidbě Zdroj: ČTK

Čekají západní Evropu pogromy na muslimy?

Teroristický útok v Nice ještě o kus zvýšil napětí - a nas*anost - Evropanů na islamisty. Strach a nenávist k lidem, kteří nás pomalu jednoho po druhém vraždí, je zcela přirozená. A tak je bohužel jen otázkou času, kdy se Evropané začnou mstít na evropských muslimských menšinách.

Česká republika žije doslova v idylických poměrech, kde strach z teroristického útoku islamistů má spíše teoretický rozměr. Vzhledem k minimálnímu počtu jak usazených muslimů, tak přicházejících muslimských uprchlíků tady nemá islámský terorismus žádné podhoubí. Takže Češi se zatím nebojí. Jaké pocity ale prožívá obyčejný Francouz nebo Belgičan? Není těžké si to představit. V zemích, kde jsou početné neasimilované muslimské menšiny, kam se hrnou zcela neznámí muslimští uprchlíci a kde již islamisté vraždili, musí zcela zákonitě občan cítit strach. Ne iracionální strach - strach racionální, reaktivní, legitimní a plně pochopitelný. A také samozřejmě cítí nenávist k těm, kteří je u nich doma zabíjejí - proti islamistům.

Všichni víme, že ne každý muslim je islamista, každý islamista však je muslim. A tak se nenávist snadno rozprostře od islamistů k „obyčejným“ muslimům. Nenávist ve společnosti samozřejmě vede k násilí, a to zcela a bez výjimky vždy k násilí těch nejprimitivnějších a nejbrutálnějších vrstev společnosti. Je zcela oprávněné, když se někdo bojí islámského terorismu, není však oprávněné, když vezme s kámošema basseballové pálky a jdou udělat do muslimské čtvrti pořádek. Narůstající napětí vyvolané stále dalšími teroristickými útoky islamistů však dle mého názoru již v blízké době povede většinovou populaci k nějaké odplatě. Přesněji - luza a fanatici většinové populace začnou pořádat pogromy na muslimy. Libovolné muslimy, kteří jim padnou pod ruku. A budou se k nim - jak už to při lynčování bývá - chovat se stejnou brutalitou, s jakou islamisté vraždí nás.

Dobrým příkladem tohoto vývoje může být dění v Izraeli. Židé mají jak početnou nepřátelskou muslimskou menšinu, tak neustálý tlak na psychiku způsobený desítkami let soustavného teroru ze strany palestinských teroristů. Proto se už několikrát v historii něco jako mstění se za islamistický teror v Izraeli projevilo. Extremisté vzali právo do svých rukou. A vždy šlo o zcela nepřijatelné akty. V Hebronu v Jeskyni patriarchů postřílel židovský ultranacionalista Baruch Goldstein v devadesátém čtvrtém roce devětadvacet modlících se muslimů a sto padesát dalších zranil. Zcela nepřijatelný akt, který je třeba zavrhnout, ale který je díky neustálému stressu z palestinského teroru předvidatelný. Velmi podobná situace nastala po vraždě tří židovských mladíků palestinskými teroristy v roce 2014. Tři extremisticky orientovaní židovští mladíci vzali právo do svých rukou, unesli šestnáctiletého Palestince Muhammada abú Chudajra, zbili jej a upálili. Když byli dopadeni, výslovně uvedli, že se chtěli mstít za smrt tří židovských chlapců zavražděných islámskými teroristy. Goldsteina na místě ubili přeživší, mladí židovští teroristé, co upálili chlapce, dostali doživotí a přes dvacet let, ale to nevrátilo život ani těm postříleným v Jeskyni patriarchů, ani abů Chudajrovi. Připomínám, že mrtví neměli s palestinským terorem nic společného.

V západní Evropě mají nyní lidé stejně důvodů k nenávisti k islámským radikálům, jako je mají po celou dobu existence svého státu, který chtějí Arabi zničit, Židé. Proto je více než pravděpodobné, že v dohledné době někdo, nějaká parta extremistů, vezme spravedlnost do svých rukou podobně jako v Jeskyni patriarchů a pozabíjí nějaké namátkou vybrané muslimy, kteří nemají s islamistickými terorismem nic společného. Nárůst terorismu islamistického zákonitě povede k vybuzení terorismu antiislámskému. A Evropa se změní ve válčiště náboženskoetnické války.