Pustina.

Pustina. Zdroj: HBO

Pustina.
Pustina.
Pustina, Zuzana Stivínová.
Ivan Zachariáš.
Pustina.
9
Fotogalerie

Seriál HBO Pustina: Tak úžasná tíseň

Může mít člověk fantastický zážitek z ponurých, tísnivých, temných a depresivních příběhů? Může, když jsou natočené tak, že vás zhltnou po pár minutách a nepustí. A nemusí to být jen detektivové z amerického jihu, klidně to mohou být obyvatelé vesnice na severu Čech. Na karlovarském festivalu se promítaly dva díly nového seriálu HBO Pustina. Je to velká událost!

Pustinu napsal Štěpán Hulík, tedy autor podepsaný podHořícím keřem, který nastartoval úspěšnou produkci HBO Europe. Hlavním režisérem je Ivan Zachariáš, pro mistra krátkých reklamních formátů je účast na osmidílné sérii první dlouhometrážní zkušeností. O režii se podělil s Alicí Nellis. Ambice točit televizní seriál jako plnohodnotné filmové dílo je tu zjevná a hlavně naplněná. První dva díly byly jako hodně mastná návnada pro slintajícího psa, člověk by nejradši zhltnul celou sérii najednou. Počkat si ale budeme muset až do října, kdyPustinana kanále HBO odstartuje.

Očekávejte ponuře tísnivou atmosféru severočeské vesnice, která je neustále podrývána a rozrývána nejen rypadly na těžbu uhlí, ale hlavně tenzemi mezi jejími obyvateli. V centru dění je starostka (Zuzana Stivínová), která se snaží vesnici uchránit před likvidací a zároveň řeší osobní tragédii. Každá scéna je silná v autenticitě, s jakou zachycuje klima v rozpadající se vesnici, zároveň je tu ale dost bizarních a ozvláštňujících motivů, díky nimž nejde jen o skvělou sociální študýrku, nýbrž i o napínavý kriminální příběh. Přestože z prvních dvou dílů můžeme spíš tušit než vědět.

Život ve vsi neovlivňuje jen těžba uhlí, ale i místní diagnostický ústav a jeho chovanci. Všechny ty postavy a figurky jsou tak uvěřitelné, až z toho mrazí. Nehostinná, přesto magická krajina obklíčená parkovišti tiráků, šlapkami, těžebními rypadly, rezignovanými obyvateli, odepsanými kluky, ale i lidmi, kteří to ještě nezabalili… Je v tom tolik tísně, ale zároveň divácké blaženosti, protože způsob vyprávění je tak atraktivní, že vás udrží v permanentním napětí a totální zvědavosti na každý další posun v ději. Za tím vším je cítit profesionální důslednost, jasná vize, soustředěná práce a neošizená produkce. Díky za to, televizní podzim bude intenzivní.