Jean Reno v Karlových Varech.

Jean Reno v Karlových Varech. Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Jean Reno v Karlových Varech.
Jean Reno v Karlových Varech.
Nemilosrdní.
Jean Reno v Karlových Varech.
Jean Reno a redaktorka Reflexu Veronika Bednářová v Karlových Varech.
22
Fotogalerie

Uprchlík Jean Reno: Jsem evropský herec

Právě natáčí v České republice, tak proč by se nestavil i na karlovarském festivalu? Uvedl tu film Leon, přebral cenu a krásně vyprávěl o tom, jak se kdysi rok učil potápět bez přístrojů do hloubky 33 m kvůli filmu Magická hlubina.

„Nevím, jak by můj život vypadal bez Luka Bessona, náš první společný film změnil životy nás obou,“ vyprávěl energický sedmašedesátník, jehož filmovou kariéru nastartovaly právě Bessonovy snímky Leon, Brutální Nikita a Magická hlubina. Dnes patří Reno k nejobsazovanějším hercům na světě, žije v New Yorku a točí hollywoodské blockbustery, francouzské komedie i nezávislé evropské snímky; každopádně o sobě mluví jako o evropském herci.

Pro herectví se prý rozhodl velmi brzy: „Už někdy v deseti, v jedenácti letech jsem měl jasno, učarovalo mi divadlo, které jsme zkoušeli ve škole.“ O stříbrném plátně a o slávě prý ale nikdy nesnil: „Touha po tom stát se slavným vás může zahubit. Raději čtěte, studujte, získávejte zkušenosti, v herectví jde o budování postav a budovat se musí na pevných základech.“

Přestože je sám imigrant, o aktuálním problému migrační vlny se mu mluvit nechtělo: „Nejsem politik, nepřísluší mi to komentovat.“ Nicméně Renův životopis je důkazem, že i člověk s velmi problematickým osudem to může dotáhnout až na vrchol: hercovi rodiče utekli před Frankem ze Španělska do Maroka, Jean Reno se poté vypravil do Francie a odtud pak postupně „dobyl“ celý svět. Třeba prostřednictvím filmů jako Šifra mistra Leonarda: „Na tom natáčení bylo nejúžasnější, že jsme tři týdny točili po nocích v Louvru a měli jsme všechny ty výtvarné skvosty jen pro sebe.“  

Režiséra Šifry, Rona Howarda, označil Reno za jednoho ze tří, kteří mu jsou nejbližší, ti další jsou Sean Penn a Roberto Benigni: „Jejich přístup k filmu přesahuje kinematografii, toho si na nich nesmírně cením. A pak je tu ještě Luc Besson, ale to je prostě můj přítel, ten stojí zase jinde.“ Až do září bude Reno natáčet v České republice snímek Dobrodruzi, který vzniká v hongkongské produkci a odehrává se ve Francii a v Praze, kromě Prahy budete moci Jeana Rena potkat třeba v Lednici nebo na hradě Bouzov.

Video placeholde
Ronin. • YouTube
Video placeholde
Leon. • YouTube