Led Zeppelin

Led Zeppelin Zdroj: Profimedia.cz

Led Zeppelin píseň Stairway To Heaven neukradla, rozhodl soud

Věhlasná britská kapela Led Zeppelin neukradla rockové skupině Spirit píseň Stairway To Heaven. Tak včera odpoledne rozhodla porota soudu v americkém Los Angeles. Dlouhotrvající spor je tak zřejmě u konce, avšak zatím není známo, zda se zástupce skupiny Spirit nebude odvolávat.

Obě kapely podnikly během roku 1967 společné turné, na němž měla být údajně píseň “vykradena”. Plagiát ze strany legendární Led Zeppelin však soud neprokázal, a tak porota případ uzavřela s tím, že píseň Taurus od kapely Spirit, která měla být podle zástupce této kapely plagiována, je v mnoha směrech odlišná od notoricky známé Stairway To Heaven. O soudním rozhodnutí informovala včera britská BBC s odkazem na losangeleské úřady.

 

Zároveň však soud shledal, že zpěvák skupiny Led Zeppelin, Robert Plant, měl prokazatelně přístup ke tvorbě kapely Spirit. To však dle rozhodnutí neznamená, že kapela něco ukradla - kytarový rif je podobný, ale podle poroty v mnohém odlišný. Pránvíci Led Zeppelin navíc tvrdili, že soud musí na píseň nahlížet v dobovém kontextu - kytarové rify, navzájem velmi podobné, jsou v hudební historii užívány často simultánně různými autory, což ovšem neruší jejich původnost a originalitu.

 

Ikonická píseň kapely Led Zeppelin zní dodnes při různých příležitostech jako známý a milovaný hit. I to je zřejmě důvod, proč se kapela Spirit cítila ukřivděná. Podle informací BBC si díky Stairway To Heaven přišla kapela Led Zeppelin na více než neuvěřitelných 562 milionů dolarů, a to od roku 1971, kdy Led Zeppelin píseň poprvé uvedla.