Knižní čtvrtek.

Knižní čtvrtek. Zdroj: Paseka, Vertigo

Ségry.
Ségry.
Ségry.
Ségry.
Ségry.
8
Fotogalerie

Mezi řádky bublin: Ségry to nemají lehké

V dnešním komiksovém čtvrtku se budeme věnovat dvěma druhým pokračováním úspěšných komiksů. Nejprve se podíváme na zoubek komiksu Ségry, který navazuje na úspěšný grafický román Úsměv. Druhá recenze nás zavede Mezi řádky, které patří k nejslibnějším projektům, jež se na trhu v poslední době objevily.

Raina Telgemeierová: Ségry

Ségry.Ségry.|PasekaNakladatelství Paseka loni sklidilo úspěch s komiksem Rainy Telgemeierové s názvem Úsměv, v němž autorka s nadsázkou popisuje svoje trable s dospíváním, které se zmaterializovaly v problematické nošení rovnátek. Svěží dílko zaujalo i české čtenáře, a tak není divu, že jsme se dočkali i dalšího autorčina počinu. Tentokrát už nejde o vzpomínky s jedinou hlavní hrdinkou, Ségry jsou komiksem o celé rodině a o vztazích jejích členů. Raina jako by se ani moc nepodobala dívce z Úsměvu, širší záběr na rodiče, a hlavně její mladší sestru Amaru dává zaznít úplně odlišným tónům než minule.

Osou příběhu je osudová cesta autem přes několik států na rodinnou oslavu (z Kalifornie do Colorada). Zatímco otec letí letadlem, matka naloží obě děvčata a jejich mladšího bratra a dobrodružná cesta a zároveň příšerně nudné trmácení může začít. Autorka pochopitelně popisuje celou řadu událostí, které kromě humoru akcentují i vážnější situace, posouvající vztahy sourozenců. Přesto ale Ségry předchozí knihu netrumfnou. I když zabírají kratší časový úsek než Úsměv, paradoxně postrádají sevřenost minulého díla. Telgemeierová vrší další a další situace a snaží se čtenářům naservírovat kromě rodinného příběhu ještě americký cestopis. Bohužel je výsledkem kočkopes, po jehož přečtení toho moc nezůstane. To po Úsměvu vás ještě pěkných pár týdnů aspoň bolely zuby.

Mike Carey a Peter Gross: Mezi řádky

Mezi řádky.Mezi řádky.|VertigoAutor geniálního spin-offu Lucifer, který navazuje na legendárního Sandmana Neila Gaimana, psal od roku 2009 více než pět let komiksovou sérii Mezi řádky, jejíž druhý díl se právě dočkal českého překladu v nakladatelství Crew. A rozhodně stojí za pozornost. Hlavní hrdina Tom Taylor je synem světově proslulého spisovatele, který zmizel. Předtím však zanechal milionům fanoušků potterovsko-narniovskou ságu o čarodějnickém učni Tomovi. Ano, chytří už vědí – hrdina se jmenoval po jeho synovi. Jenže ten má po otcově zmizení vážné problémy. Nemůže se dostat k otcovým penězům, a navíc se kolem něj začnou zhmotňovat postavy z inkriminovaných knih… Fanoušci jej nejdřív označí za spasitele a vzápětí za ďábla.

Carey je skutečný scenáristický mistr, a tak používá v komiksu fiktivní novinové výstřižky, printscreeny z diskusních fór i nabídky z aukčních portálů, které dotvářejí už tak bohatý Tommyho vesmír. V komiksu se pořád něco děje, Tommy nastupuje pro podezření z hromadné vraždy (podrobnosti v prvním díle) do francouzské věznice, kde ho chce někdo elegantně zlikvidovat. A někdo se jej snaží zachránit. Tom sice nevěří, že pohádkový svět jeho otce je opravdový, ale co si má myslet, když mu klíče k cele přinese okřídlená kočka? Komiks obsahuje i vedlejší příběh o dětech ředitele věznice, které jsou fanatickými fanoušky knižního Tommyho – a jejich linka je výtečně děsivá.

Tomy musí použít magii, i když v ni nevěří, aby se dostal na svobodu. Ovšem ocitne se ve víru literárních příběhů… Asi nejlepší na tomto skvělém čtení ale je, že ani po druhé knize netušíte, oč tu doopravdy jde. Samozřejmě – jde o příběh. A skvělý. Ale kam autor směřuje… to se dozvíme v následujících devíti dílech.