Policejní prezident Tomáš Tuhý (na snímku s ministrem vnitra Milanem Chovancem) je prý podezřelý z úniku informací.

Policejní prezident Tomáš Tuhý (na snímku s ministrem vnitra Milanem Chovancem) je prý podezřelý z úniku informací. Zdroj: ČTK

Válka v policii nekončí. Policejní prezident Tuhý je podezřelý z úniku informací

Policejní prezident Tomáš Tuhý je podezřelý z "brutálního" úniku informací při objasňování hospodářské trestné činnosti, řekl České televizi vedoucí ostravské expozitury Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jiří Komárek. Sněmovnímu výboru chce říct o důkazech, které podle něj svědčí o tom, že policie se nereorganizuje kvůli zkvalitnění práce, ale aby byl odstaven šéf ÚOOZ Robert Šlachta. Policejní prezident Tomáš Tuhý ve své reakci toto tvrzení odmítl.

Komárek se nechce obrátit na Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS), protože z její strany zaznamenal pokusy o průnik do spisu. "Požádám v příštím týdnu, aby mně a mému řediteli bylo umožněno slyšení před bezpečnostním výborem Sněmovny," řekl Komárek ČT. Důkazy, které by mohl předložit, jsou podle něj extrémně závažné.

Policejní prezident Tomáš Tuhý ve své reakci toto tvrzení odmítl. Postup expozitury pokládá za "nebývalý účelový nátlak" končícího šéfa ÚOOZ Roberta Šlachty a jeho příznivců, kteří se snaží zvrátit rozhodnutí o reorganizaci policie. "O účelovosti svědčí zejména to, že se vedoucí příslušníci ÚOOZ vyjadřují nejdříve sdělovacím prostředkům, což je nelegitimní a velmi manipulativní postup," podotkl Tuhý.

Průnik GIBS do spisu kauzy Vidkun
Proniknout do spisu se podle Komárka, který se kvůli reorganizaci policie rozhodl pro odchod z funkce, pokusili funkcionáři GIBS u kauzy s krycím názvem Vidkun. V jejím rámci ÚOOZ zasahoval loni v říjnu v Olomouckém kraji. V případu jde o ovlivňování některých trestních kauz a úniky informací z trestních spisů. Obviněni v něm byli dva vysoce postavení policisté.

Z práce na případu Vidkun pramení i Komárkovo přesvědčení, že v reorganizaci připravené policejním vedením, kvůli které se v minulých týdnech dostaly do sporu vládní ANO a ČSSD, nejde o kvalitu práce sboru. "Tady jde o něco jiného, disponuji důkazy, o kterých teď nemůžu mluvit, protože stále jsem policista a mám povinnost mlčenlivosti," řekl.

Tuhý je podle něj podezřelý z úniku informací v kauze, kde jde o stamiliony. Před týdnem vyslechli žalobci Vrchního státního zastupitelství v Olomouci v souvislosti s chystanou reorganizací dvě osoby. Jejich jména nesdělili, ale předtím uvedli, že by jim situaci měli vysvětlit Tuhý a jeho náměstek Zdeněk Laube. Žalobci prověřují, zda za reorganizací není tři roky starý plán na odstranění Šlachty.

Reorganizace je podle Komárka účelovým zničením ÚOOZ. Jeho šéf Šlachta kvůli záměru, který minulý týden potvrdil svým podpisem ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), oznámil odchod do civilu. Policii opouští k poslednímu červnu.