Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Brexit: Týden před referendem stojí venkovská Anglie proti Londýnu a Keltům

Zjednodušeně viděno vypadá pravděpodobná mapa rozložení sil před referendem o tzv. Brexitu – vystoupení jednoznačně. Na jedné straně, která podporuje Brexit stojí provinční Anglie, tedy v praxi celá nejlidnatější země Spojeného království s výjimkou jejího hlavního města Londýna. Ten naopak tvoří společně s oblastmi, které mají keltskou tradici, hlavní součásti „proevropské osy“.

Zajímavé je také sledovat, jak se současná mapa preferencí shoduje s rozložením sil z referenda v roce 1975, kdy země hlasovala poprvé o své evropské budoucnosti, když rozhodovala o setrvání v Evropských společenstvích (předchůdci EU). Tehdejší mapa byla totiž zrcadlově jiná, protože ekonomicky slabší oblasti, včetně Skotsko, byly nejméně nadšené setrváním v procesu evropské integrace, zatímco tradiční anglický venkov naopak Británii tehdy v Evropě svými hlasy podržel. Tehdy jednoznačně platilo, že chudší a tedy labouristické (levicové) regiony chtěly odchod, zatímco bohaté a volebně konzervativní části země volili pro setrvání.

Dnes je to jinak. Zaprvé platí, že se úplně otočil vztah mezi podporou obou velkých stran a souhlasem s členstvím v EU. Labouristické oblasti dnes straní Bruselu, konzervativní jsou v převaze pro Brexit. Zadruhé se na scéně objevila euroskeptická Strana nezávislosti Spojeného království Nigela Farage. Ta nejprve lovila hlavně na konzervativním venkov, ale v poslední době se jí začalo dařit hledat voliče i mezi zklamanými labouristickými voliči – hlavně dělníky z velkých průmyslových oblastí. Díky tomu dnes najdeme euroskeptické bašty i na průmyslovém severu Anglie.

Londýn

Britské hlavní město má hned několik důvodů, proč většinově stojí na straně setrvání v EU. Jde nejenom o jeho kosmopolitní otevřený charakter nebo velký počet přistěhovalců, kteří tolik nectí tradice staré dobré Anglie. Roli hraje také přítomnost finančního centra v londýnském City. Zdejší bankéři rozhodně možné rozvázání vztahů Británie se zbytkem kontinentu nepodporují a straší dokonce negativním dopadem Brexitu na britské hospodářství. Půlka z deseti nejvíce prounijních oblastí Británie se i proto nachází v Londýně.

Rozložení pro a protievropských sil ve Velké BritániiRozložení pro a protievropských sil ve Velké Británii|YouGov.com

Podrobnou interaktivní mapu najdete zde >>>

Venkovská Anglie

Mimo Londýn ovšem začíná na anglickém venkově úplně jiný svět. Zde se nejvíce ctí britské tradice a s tím souvisí i přesvědčení o tom, že Velká Británie je natolik silná, že se obejde bez Bruselu a celé Unie.

Jihovýchodní Anglie

Hned tři z deseti nejvíce euroskeptických oblastí se nachází v regionu Jihovýchodní Anglie, která hraničí s Londýnem a je dlouhodobě hlavní baštou konzervativců v zemi. Ekonomicky patří region k těm nejsilnějším. Na její hranici s Londýnem se nachází nejvíce protievropská oblast v celém Spojeném království – Havering s hlavním městem Romford. To bývá považováno za hlavní Mekku britského euroskepticismu.

Přispívá k tomu nejenom zdejší nejvíce antievropský poslanec v celé zemi – konzervativec Andrew Rosindell, který se mimo jiné proslavil i tím, že dokonce i jeho buldoček v předvolební kampani nosil obleček tvořený britskou vlajkou. Také historie Romfordu jako bohatého, obchodního města, profitujícího z dob vlád Margaret Thatcherové, z něj učinil místo, kde má strana požadující úplnou samotnost Spojeného království na Evropě největší slovo.

Anglický sever a Middlands

Tato oblast spíše reprezentuje „chudý“ euroskepticismus oblastí, které prožily krizi průmyslu a potýkají se s vyšším počtem imigrantů. I tady v poslední době narůstá počet těch, kteří smýšlí levicově, ale zároveň chtějí kvůli migraci a otevřenému trhu opustit Evropskou unii.

Jihozápadní Anglie

I zde mají jako v celé Anglii mimo Londýn převahu euroskeptici, ale jejich náskok je zde v rámci venkovské Anglie relativně menší. Možná to odráží i keltské kořeny jedné ze zdejších oblastí – Cornwallu.

Skotsko

Levicové Skotsko si velmi výrazně přeje setrvat v Unii, protože mu její hodnoty připadají možná dokonce bližší než ty anglické. Skotové dokonce hrozí, že, pokud nynější referendum skončí Brexitem, uspořádají si rychle další hlasování o vystoupení Skotska ze Spojeného království a do EU se zase rychle vrátí. Už ale jako nezávislý stát. Ve Skotsku leží hned několik z nejvíce proevropských oblastí země, včetně velkých měst Edinburgh a Aberdeen.

Wales

Také Wales má, stejně jako Skotsko, keltské kořeny a i on se vyznačuje dlouhou tradicí podpory levicových hodnot. Z toho pramení, že i tady mají navrch zastánci setrvání v Unii. Velšané se totiž bojí, že jejich oproti Anglii slabší ekonomika, by na Brexit doplatila více než ve zbytku země.

Zdejší region Ceredigion ve Středním Walesu je dokonce podle průzkumů považován za nejvíce proevropskou část celého království. Centrum oblasti – město Aberystwyth – je dobrým příkladem  místa, kde se daří zastáncům setrvání v evropské osmadvacítce. Jedná se totiž o univerzitní město, kde se počet studentů téměř vyrovná starousedlíkům. Univerzitní města jsou téměř výjimky baštami odporu vůči Brexitu.

Severní Irsko

Jediná část Spojeného království, která se nachází mimo Velkou Británii, soutěží se Skotskem o titul nejvíce proevropské části celého království. Silně proevropskou náladu v tzv. Ulsteru mají na svědomí zejména místní katolíci, kteří cítí sounáležitost se zbytkem irského národa, který žije na stejném ostrově, ale za hranicí v Irské republice. Právě problém nyní otevřených hranic s Irskem je pro ně velkým argumentem v místní debatě o Brexitu. Mnoho obyvatel Severního Irska se totiž bojí, že by odchod z EU mohl znamenat návrat hraničních kontrol, což by se dotklo místního hospodářství. Statistiky jim dávají za pravdu, když ukazují, že dopravní ruch mezi Severním Irskem a Irskou republikou je v současnosti dokonce větší než doprava mezi Severním Irskem a Velkou Británií.

Složitější je rozložení evropských nálad mezi lehce většinovými protestanty. Mezi nimi je podpora setrvání v EU a naopak odchodu z Unie více vyrovnaná. Zejména zastánce radikálně unionistických stran by zhoršení kontaktu s katolickým Irskem moc nevadilo, a proto více podporují Brexit.

Při sečtení obou komunit, ale Severní Irsko vychází jako silně proevropská bašta.

Gibraltar

Gibraltar je jediná britská kolonie, která je součástí Evropské unie. Právě tady na jihu Iberského poloostrova se Brexit občané bojí vůbec nejvíce, protože se obávají, že ho Španělsko využije ke snížení propustnosti hranic mezi ním A Gibraltarem, na který si dlouhodobě činí nárok.

V souvislosti s hlasováním o setrvání Británie v Evropské unii vyhlásil Reflex referendum nanečisto s následujcící otázkou: