Pavel Hanták rezignoval.

Pavel Hanták rezignoval. Zdroj: profimedia.cz

Exodus od policie pokračuje: Na funkci rezignoval dlouholetý mluvčí ÚOOZ

Reforma policie je policisty z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu zjevně zcela zásadní problém. Ve středu v půl osmé večer dostali novináři SMS zprávu o rezignaci dlouholetého tiskového mluvčího jednotky.

Pavel Hanták, mluvčí UOOZ, je veřejnosti samozřejmě známější než Robert Šlachta - vždyť o práci protimafiánského útvaru informovat veřejnost na televizních obrazovkách právě on. Ve středu večer, v půlce Událostí ČT, mi od něj pípla SMSka.

„V souvislosti s podpisem pana ministra vintra pod reorganizačními změnami, se kterými se nemohu ztotožnit, jsem dnes oznámil zastupujícímu řediteli UOOZ své rozhodnutí opustit řady policie. Vzhledem k tomu, že ta těchto okolností již nemohu podle nejlepšího vědomí a svědomí zastávat pozici tiskového mluvčího, požádal jsem zároveň o okamžité zproštění svého pověření stykem s veřejností, kterému bylo vyhověno.Děkuji všem za mnohaletou spolupráci. Pavel Hanták.“

Zůstal jsem po přečtený lehce zmaten. Přesně, jak jsem psal před několika dny: V policii a politice se odehrává nějaký proces, kterému nerozumím, který nechápu a který mne znepokojuje. Čím byl plukovník Šlachta tak důležitý, že v souvislosti s jeho odchodem rezignuje i dlouholetý mluvčí útvaru? Padne kvůli němu vláda? Proč na jeho osobě má takový zájem Andrej Babiš? A především - skutečně takovéto nečitelné mocenské tanečky v policii patří do demokratické země?

Vím, že novinář má odpovídat, a ne klást otázky. Já však - stejně jako zdrcující většina národa - ty odpovědi ale v Šlachtagate neznám, a o to víc mne pohyb v policii, který nastal, znepokojuje.