Ilustrační foto.

Ilustrační foto. Zdroj: Policie ČR

Bavorská policie a migranti.
Bavorská policie a migranti.
Vyklízení Idomeni.
Italská lampedusa je nejblíž k severu Afriky.
4
Fotogalerie

Ilegální migranty už nesmíme v Evropě zavírat

Zdánlivě banální rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie je ve skutečnosti zrušením hranic jako instituce a omezením jednoho z nejzákladnějších historických práv států. Najednou státy nebudou smět rozhodovat o tom, kdo se pohybuje po jejich území.

 

Soudní dvůr EU se sídlem v Lucembursku v úterý rozhodl, že státy nesmějí omezit na svobodě ilegální imigranty, kteří vstoupili — nebo se pokusili vstoupit — na území státu ilegálně. Musíme nově dodržovat směrnici EU tak, že nelegální migrant má třicet dní k tomu, aby zemi dobrovolně opustil, musí mít volnost pohybu. Že ho nesmějí zavřít, jak se to dělá například u nás, do detenčního zařízení. Teprve pokud se nevrátí do té země Schengenu, odkud přišel, za měsíc dobrovolně, může jej stát vyhostit nuceně. Ale ne za použití nepřiměřené síly či tak, aby to ohrozilo život migranta.

Informace je líbivá, protože je rámována do představy o tom, že hájí zájmy migranta. Rozhodnutí soudu vyvolá nadšení ochránců lidských práv, protože zase jednou zvítězila svoboda nad útlakem. Máme neodolatelnou slabost hájení práv chudých a potřebných. A to i v momentě, kdy je to na úkor práv našich. Zmíněné rozhodnutí totiž — jiným úhlem pohledu — říká, že kdo se nějak dostane ilegálně do Česka a chytí ho tu, má možnost zde třicet dnů čekat na vyhoštění zcela legálně.

Takže dočasná legálnost pobytu v ČR se bude automaticky přidělovat každému, kdo se sem z okolních zemí Schengenu (jiné sousedy než schengenské nemáme) nějak nabourá. Pokud se devětadvacátý den pobytu v ČR, den před vyhoštěním do Maďarska, rozhodne odjet do Německa, odjede, bude tam žít, než ho náhodně chytí, ale zase pustí, protože zavřít ho nesmějí, a běží mu další třicetidenní lhůta. Pokud bude dost úporný a ochotný cestovat, může tak de facto na svobodě žít beztrestně v celém Schengenu, měsíc v každé zemi a pak zase jinam. Evropa naprosto ztratí tu základní možnost, která mimo jiných definuje stát: rozhodovat o tom, kdo na jeho území může legálně pobývat na svobodě. Nyní budou, alespoň na třicet dnů, ilegálové automaticky legalizováni. Počítám, že nejpozději za rok to přinese závažné problémy s tím, že nám budou výše popsaným způsobem po EU kočovat a cirkulovat statisíce legálně nelegálních imigrantů.