Domácí porod

Domácí porod Zdroj: Profimedia

Domácí porody očima elementární matematiky

Lamentace a pseudovědecké pseudoargumentace domarodiček mne už tak unavují, že bych diskuse s nimi rád zanechal. Proto jsem se rozhodl uchýlit se k jednoduchým vzorečkům.

Zkusme - jde o natolik jednoduchou matematiku, že to zvládne i mladá maminka v laktační demenci - si nejprve zavést proměnné. Domarodičky opakovaně tvrdí nesmysl, nesmysl úplný, nesmysl zjevný a nesmysl do očí bijící. Že rizika domácího porodu jsou stejná, ne-li menší než rizika porodu v porodnici. Protože domorodičství je neurotická porucha, racionální argumenty nezabírají. Pomůže (možná) tedy více symbolická, matematická argumentace. Takže ty proměnné:

První - ta sledovaná - je celkové riziko porodu (CRP), které konkrétní žena při konkrétním porodu nese. Druhou proměnnou budiž obecné spontánní riziko porodu (SRP), to jest riziko, které přirozený porod vyvolává. To je základní hodnota „od přírody“, je to sto procent rizika, které evoluce pro akt rození našemu druhu vygenerovala. Riziko spontánního porodu neoddiskutovatelně existuje a i sebehloupější domarodička ví, že dvě z manželek Karla IV. zemřely při domácím porodu. A konečně třetí proměnnou budiž zvýšení bezpečnosti porodu použitím západní medicíny (ZBP). Ať už je domarodička sebenepříčetnější, snad ani ty nejfanatičtější nepopírají, že někdy se u toho porodu doktoři, operační sály a císařské řezy fakt šiknou. V situaci, kdy nastane nepředvidatelný malér. Každopádně je to složka nenulová, a i když domarodičkám se to nebude líbit, má váhu okometricky takových padesát procent.

V případě porodu doma, bez lékařské asistence, nese žena a především dítě rizika vyjádřená rovnicí CRP = SRP. Celkové riziko porodu je stejně vysoké jako u lidoopů, podle přírody sto procent. Do hry nevstupuje žádný faktor, který by mohl účinně rizika snížit. Porodní asistentka zvyšuje psychickou pohodu rodičky, průběh porodu neovlivní.

 

Naopak při porodu v nemocnici CRP = SRP - ZBP. V nemocnici musí celková rizika být nižší prostě proto, tam jsou spontánní rizika porodu zmenšena výhodami západní medicíny. Takže celkové riziko porodu ženy rodící v porodnici je VŽDY NIŽŠÍ. Spontánní riziko porodu prostě doktoři při ruce významně snižují. Můžeme se hádat, jestli o padesát, nebo devadesát procent, ale že o něco, je nesporné. Takže celkové riziko domácího porodu ze své podstaty musí být VYŠŠÍ než riziko porodu nemocničního. Z čehož jednoznačně vyplývá, že domarodičky jsou rozmazlené husy, které preferují své pohodlí rodit doma v teplíčku před bezpečím svého dítěte.