Na Krym po ruské okupaci přestali jezdit turisté, poloostrov zažívá s Putinem špatné časy

Na Krym po ruské okupaci přestali jezdit turisté, poloostrov zažívá s Putinem špatné časy Zdroj: Profimedia.cz

Ruský život: Úředníci na Krymu varují lidi, ať přestanou krást písek na plážích

Na ukrajinském Krymu, který dnes okupuje Rusko, mají zvláštní problém. Z turistických pláží lidi a firmy kradou písek. A to ve velkém. Do případu se dokonce vložil místní proruský premiér Sergej Aksjonov, ten chce dokonce kvůli tomu „angažovat“ tajné služby.

Na první pohled se zdá, že písečné krádeže jsou bizarní záležitost, jenže na Krymu se připravují na další letní turistickou sezonu a písku na některých plážích prý výrazně ubylo. Lidi i firmy ho používají jako stavební materiál. Informovaly o tom noviny Komsomolskaja Pravda.

„Všichni, kteří u toho budou chyceni, musí být stíháni,“ varuje před krádežemi písku premiér Aksjonov. Podle agentury TASS chce předseda vlády, aby mu s hlídáním pláží pomohli agenti tajných služeb.

Na sociálních sítích a na internetových serverech ale vyvolaly tyto informace  hodně sarkastické poznámky.

Na serveru Ura.ru jeden uživatel napsal, že písek určitě zmizel v důsledku plavby amerických válečných lodí v Černém moři. Další navrhnul typicky ruské řešení: „Zalít písek betonem a pak se nic neztratí.“

Ruský spisovatel Lev Rubinstein pak připomněl starý vtip z dob Sovětského svazu: „Co se stane, když komunismus dorazí na Saharu? Nejdřív nic, ale pak nastane nedostatek písku.“