Alžběta II. a princ Filip.

Alžběta II. a princ Filip. Zdroj: ČTK/AP/Alastair Grant

Královna Alžběta II. šokovala parlament: Za základní lidské právo označila i připojení na vysokorychlostní internet

Britská královna Alžběta II. chce být panovnicí světového lídra v digitálních technologiích. Včera v parlamentu avizovala nové právo pro občany i firmy - přístup k vysokorychlostnímu internetu.

Královna pronesla ve středu tradiční projev k oběma komorám britského parlamentu. Představila při něm legislativní záměry vlády premiéra Davida Camerona pro příští rok. Autorem textu je vláda, devadesátiletá panovnice jej pouze přednesla. Nicméně je známo, že většinou říká pouze to, s čím předtím souhlasila; její projev je pečlivě konzultován.



Jak upozornil web computerweekly.com, díky novému zákonu Digital Economy Bill bude mít každý občan Spojeného království i firma od státu garantovaný přístup k internetu, a to s minimální rychlostí stahování 10Mbps. Podobně, jako má každý nárok na telefonní připojení. Jen obyvatelé hodně odlehlých míst si budou muset něco připlatit. Od zákona si britská vláda slibuje "transformaci společnosti, ekonomiky a vlády pomocí technologií".

"Zákon vytvoří právo pro každou domácnost k tomu, aby měla přístup k vysokorychlostnímu internetu. Celkovým cílem změny legislativy je zvýšit konkurenceschopnost Británie jako celku a vytvořit z ní celosvětového lídra v oblasti digitální ekonomie," řekla Alžběta II. ve svém projevu.

Globální průměrná rychlost internetového připojení je 5.6 Mbps. Nejvyšší průměrné rychlosti v Evropě dosahuje Švédsko s 19.1 Mbps. Česko je podle měření z roku 2015 celosvětově na krásném 11. místě s příjemnou průměrnou rychlostí 15.9 Mbps.