Íránská modelka Elham Arab

Íránská modelka Elham Arab Zdroj: Instagram

Íránci zatkli modelku, protože neměla na hlavě šátek, pak ji donutili v televizi k pokání

Západní média v únoru naivně psala o tom, že v Íránu při volbách posílili místní reformisté. Jak taková reforma vypadá v Persii v praxi, vidíme v posledních dnech. Náboženská policie tam zatkla mnoho lidí a obvinila je z porušování zákonů – například některé ženy, mezi nimi i známé modelky, protože neměly na fotografiích na Instagramu šátky na hlavě. A odhalení vlasů je v této zemi nemorálnost.

Celkem se akce týkala 170 účtů na Instagramu, z nichž byla většina zrušena. V neděli pak bylo zatčeno osm lidí a další jsou vyšetřováni.

„Tito lidé byli obviněni z výroby a šíření nemorální a neislámské kultury i promiskuity. Musíme zasáhnout proti těm, co páchají takové zločiny organizovaným způsobem,“ řekl Džavád Babaei, íránský prokurátor pro kyberkriminalitu.

Mezi zatčenými byla i jedna z nejznámějších íránských modelek Elham Arab (26), která na Instagramu zveřejnila fotky ve svatebním oblečení, na kterých ale neměla na hlavě předepsaný šátek, který má zakrývat vždy vlasy. Už před měsícem ji byl účet zrušen, zadržena byla až v minulých dnech v rámci rozsáhlejší akce.

V neděli se ale modelka objevila ve státní televizi, byla kromě tváře celá zahalená, hlavu ji pokrýval předpisový čádor a na rukou měla dlouhé rukavice. Elham Arab pak vyzvala všechny mladé ženy, aby neodesílaly na jakoukoli sociální síť svoje fotografie, na kterých budou bez pokrývky hlavy. „Ztratíte tím svoji čest,“ tvrdila najednou modelka.  

Zastánci tvrdé linie v Íránu, kteří mají pod kontrolou náboženskou policii či ozbrojené Revoluční gardy, ve skutečnosti ovládají dál zemi, ať už volby dopadnou jakkoli.

Íránské zákony vyžadují, aby všechny ženy, včetně cizinek, které přijedou do země, byly důstojně oblečené a měly na hlavě šátek. Odhalení jakékoli části těla (mimo tvář) je považováno za „západní dekadenci“ a trestný čin.

Zákony přijaté po islámské revoluci v roce 1979 se ale dostávají do stále většího rozporu s myšlením a cítěním zejména mladých obyvatel Íránu, kteří jsou konfrontováni pomocí internetu s tím, co se děje ve světě. Přístup na síť má dnes přes 40 procent Íránců.