Tomio Okamura a SPD.

Tomio Okamura a SPD. Zdroj: SPD, Tomio.cz

Jan Veleba, předseda SPO.
Martin Nejedlý z SPO a Lukoilu.
Okamura řeční ve sněmovně.
Tomio Okamura a SPD.
Tomio Okamura a SPD.
10
Fotogalerie

Okamurovci a Zemanovci se spojují. Přivítejte SPOD

Do redakce právě dorazila tisková zpráva, že Strana práv občanů a Svoboda a přímá demokracie půjdou spolu do krajských voleb. Po krátkých námluvách Úsvitu a Bloku proti islámu tu máme další zajímavé spojení.

„Od listopadu 2015 probíhaly intenzivní jednání ‚Okamurovců‘ a ‚Zemanovců‘ o vytvoření společných koalic ve volbách do krajských zastupitelstev. Tématem tiskové konference bude oznámení výsledků jednání obou politických subjektů o postupu ve volbách do krajských zastupitelstvech v roce 2016," stojí v lakonickém oznámení, které publikujeme v původním znění.

V mnoha ohledech to vypadá jako logické spojení. Obě uskupení jsou podobně populistická, něčím levicová, něčím pravicová, samozřejmě protimigrační a protievropská, hlavně ale tak nějak neukotvená.

Spojují se strana, která už má úsvit za sebou, a strana, která už za sebou nemá Zemana. Nezískají tím zpátky ani jedno – tedy jistě ne ve střednědobé perspektivě – ale aspoň trochu zaplní ta svá prázdna. I když na podpoře Miloše Zemana se prý shodují.

A hlavně se sama nabízí nová zkratka. SPD+SPO=SPOD. Nomen omen. Obě strany se pohybují jaksi na spodku, na hranici volitelnosti: SPO má dva senátory, agroexperty Jana Velebu a Františka Čubu, a všeho všudy sedm krajských zastupitelů; SPD zase jen tři poslance, vedle Okamury ještě Radima Fialu a Jaroslava Holíka.

A oba subjekty rozhodně nemíří na horní vrstvy obyvatelstva.