Uprchlíci v řeckém Idomeni

Uprchlíci v řeckém Idomeni Zdroj: ČTK

Počet azylantů na milion obyvatel (méně než 300)
Počet azylantů na milion obyvatel (více než 300)
Procento úspěšných žádostí v jednotlivých státech
Počet udělených azylů v evropských státech (méně než 5000)
Počet udělených azylů v evropských státech (více než 5000)
6
Fotogalerie

Šest nových grafů o uprchlících v Evropě. Kde získávají azyl nejčastěji?

Eurostat tento týden zveřejnil data žádostí o azyl v Evropské unii za rok 2015. Grafy ukazují nejčastější občanství azylantů, počet udělených azylů podle států či podíl azylantů na počtu obyvatel dané evropské země.

Státy Evropské unie loni rozdaly azylovou ochranu 333 350 žadatelům. To je o 72 procent víc než v roce 2014, uvádí eurostat. Polovina lidí, kteří loni v EU získali azyl, je ze Sýrie.

Azylanti v EU podle občanstvíAzylanti v EU podle občanství|Eurostat

Nejvíc azylové ochrany udílí nepřekvapivě Německo - skoro polovinu v celé EU. Následuje Švédsko, Itálie a Francie. Na opačném konci je Lichtenštejnsko (10). Nejméně azylů ze států EU udělilo Lotyšsko (30), Česko rozdalo 460 azylů.

Počet udělených azylů v evropských státech (více než 5000)Počet udělených azylů v evropských státech (více než 5000)|Eurostat/Reflex

  Počet udělených azylů v evropských státech (méně než 5000)Počet udělených azylů v evropských státech (méně než 5000)|Eurostat/Reflex

 

Zajímavé je srovnat státy podle toho, jaká část uchazečů nakonec azyl skutečně dostala. Více než devadesátiprocentní úspěšnosti dosahují žadatelé na Kypru a v Bulharsku, naopak nejméně úspěšní jsou v Maďarsku a Lotyšsku (méně než 20 %). V Česku je to 34,46 procenta.

Procento úspěšných žádostí v jednotlivých státechProcento úspěšných žádostí v jednotlivých státech|Eurostat/Reflex 

Následující dva grafy ukazují množství azylantů roku 2015 na počet obyvatel země, která azyl udělila. V Evropské unii připadá v průměru 656 azylantů na milion obyvatel. Největší číslo mají za loňský rok Švédové - více než 3500 držitelů azylu z roku 2015 na milion obyvatel. Nejméně je to v Chorvatsku (9,5). V Česku, kde nejčastěji dostali azyl Ukrajinci, je to pak 43,7.

  Počet azylantů na milion obyvatel (méně než 300)Počet azylantů na milion obyvatel (méně než 300)|Eurostat/ReflexPočet azylantů na milion obyvatel (více než 300)Počet azylantů na milion obyvatel (více než 300)|Eurostat/Reflex