Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci Zdroj: ČTK

Leonardo Da Vinci
Leonardo Da Vinci
Leonardo Da Vinci
Leonardo Da Vinci
Leonardo Da Vinci
8
Fotogalerie

Historici našli 35 příbuzných legendárního Leonarda da Vinciho

Leonardo da Vinci, jedna z nejvýznamnějších osobností historie, má 35 příbuzných, kteří žijí většinou v italském Toskánsku. Zjistili to historici pomocí genealogických záznamů. Jedním z příbuzných je uznávaný filmový režisér Franco Zeffirelli.

Přestože byl da Vinci mimořádně významná osobnost, tak se nikdy neoženil, nezanechal žádného přímého potomka a navíc v 16. století „zmizely“ i jeho ostatky. Výzkum pomocí DNA tedy nepřicházel v úvahu. Historici Alessandro Vezzosi a Agnese Sabato se proto snažili najít příbuzné v linii da Vinciho sourozenců. Informovala o tom BBC.

Výzkum rodokmenu Leonarda da Vinciho původně začal už v roce 1973. V roce 2007 se pak podle italského listu La Stampa objevila informace, že příbuzným je také režisér Zeffirelli.

Da Vinci se narodil v roce 1452 a zemřel v roce 1519. Přestože většina jeho uměleckých děl i vědeckých pojednání se nezachovala, tak je považován za jednu z nejvlivnějších osobností historie. Byl významným malířem, sochařem, architektem, přírodovědcem, hudebníkem, spisovatelem, vynálezcem i konstruktérem. Mezi jeho nejznámější obrazy patří Mona Lisa a Poslední večeře.