Maratonu v Pchjongjangu se účastnili i bežci z Česka

Maratonu v Pchjongjangu se účastnili i bežci z Česka Zdroj: Koryo Tour, Facebook

Maratonu v Pchjongjangu se účastnili i bežci z Česka
Maratonu v Pchjongjangu se účastnili i bežci z Česka
Maratonu v Pchjongjangu se účastnili i bežci z Česka
Maratonu v Pchjongjangu se účastnili i bežci z Česka
Maratonu v Pchjongjangu se účastnili i bežci z Česka
10
Fotogalerie

Češi běželi v Severní Koreji maraton na počest diktátora Kim Ir-sena

Každý rok v dubnu se na počet narození bývalého diktátora Severní Koreje Kim Ir-sena (1912 – 1994) pořádají v Pchjongjangu běžecké závody s honosným názvem Mangyongdae Prize International Marathon. Podle pořadatelů se jich v neděli zúčastnilo i kolem 1100 cizinců ze 49 zemí, mezi nimi také Češi.

Kdo z Česka na počest Kim Ir-sena, který nechal v době své vlády zavraždit a uvěznit minimálně stovky tisíc lidí, v Pchjongjangu běhal, není jasné. Kim se narodil 15. dubna a proto se závody na 10 kilometrů, v půlmaratonu a na klasickou maratonskou vzdálenost 42 195 metrů běhají vždy v neděli před tímto datem.

O běžcích z ciziny informovala v týdnu státní severokorejská agentura KCNA a seznam 49 zemí zveřejnil propagandistický facebookový účet, který založil singapurský fotograf Aram Pan, který jezdí do Severní Koreje poměrně často a spolupracuje s tamním režimem. Celkem mělo běžet na tři vzdálenosti 1100 závodníků z ciziny a 700 domácích.

Maratón v Pchjongjangu byl založen v roce 1981 na počet oslav „Věčného prezidenta“ Kim Ir-sena. To ale bylo tehdy jen pro muže. Ženy severokorejský režim „přidal“ o tři roky později. V roce 2000 se pak už mohli zúčastnit i profesionální sportovci z ciziny. Ti ale nikdy moc do KLDR nejezdili a tak byl závod otevřen v roce 2014 i pro amatérské běžce z ciziny.

Cizinci jezdí na maraton v rámci turistických cest. Jejich součástí vždy automaticky bývá i návštěva míst, které uctívají totalitní režim v KLDR. Ten je pod tvrdými sankcemi OSN. Agentura KCNA ovšem připomněla, že “zahraniční účastníci maratonu se v pátek také poklonili památce vůdce Kim Ir-sena u jeho památníku.“

Zprávám ze Severní Koreje samozřejmě můžeme, ale také nemusíme věřit. Ověřit se mnohdy nedají.

Potvrzeno bylo, že v únoru 2011 v KLDR bruslil na akci k oslavám narozenin jiného diktátora, Kim Čong-ila (otec dnešního vůdce Kim Čong-una), také český reprezentant v krasobruslení Tomáš Verner. Svoji cestu pak tehdy v médiích zlehčoval, prý šlo „jen o sport“. Za podobné výjezdy do Severní Koreje si ale nechávají sportovci tamním stalinistickým režimem platit.

Podívejte se i na bizarní propagační video z loňského ročníku maratonu v Pchjongjangu: