Babiš, chléb a hry

Babiš, chléb a hry Zdroj: Facebook/Twitter Andreje Babiše

Babiš, chléb a hry
Babiš, chléb a hry
Babiš, chléb a hry
Babiš, chléb a hry
Andrej Babiš a Adriana Krnáčová rozdávají jídlo.
6
Fotogalerie

Zdanění restitucí: Babiš mění voliče a konkuruje Zemanovi

Andrej Babiš zaznamenal v souvislosti s Čapím hnízdem úbytek sympatizantů mezi podnikateli a naštvanou střední třídou, a tak se hbitě přeorientoval na jinou skupinu voličů. Na burany, kteří fandí Zemanovi a jeho pivní rozšafnosti.


První náznaky, že se Babiš začíná orientovat na jinou voličskou skupinu, než na ty voliče, kteří ho vynesli do křesla ministra financí, se objevily již před nějakou dobou. V momentě, kdy ministr financí navrhl snížení daní na pivo a tím pádem jeho zlevnění, bylo jasné, že se něco děje.

Už za komunistů, za kterých se Babiš rozjel ke své kariéře, se říkalo: Která vláda v Čechách zdraží pivo, tak padne! Věren této poučce se Babiš rozhodl pozici své vlády upevnit tím, že pivo zlevní. Návrh samozřejmě nebyl realistický a ani nemusel být, nebylo důležité zlevnit pivo, ale přesvědčit lid, plebs, že on, Andy, by ho zlevnil. Tedy informace, která osloví a jako volební vábnička osloví výhradně idioty. Totální plebejce.

Nyní přichází další návrh, který bývalé soudruhy z bývalého jézédé v Bobrdovicích pod Mrdníkem či bývalé soudruhy z pražské vysočanské Kolbenky jistě osloví a nadchne. A to je zdanění církevních restitucí. Ponechme pro tento text stranou, že by s tím zdaněním v kontextu našeho právního systému nejspíše, vzhledem k tomu, jak jsou uzavřeny restituční dohody, musely samy církve souhlasit.

Takže je návrh úplně nesmyslný, nerealizovatelný. Ale to taky není důležité: Babiš chce své nové cílové skupině, buranům z měst i vesnic, ukázat, že von by těm flanďákům a černoprdelníkům ukázal, kdyby to šlo! Lid prostý totiž nemiluje církev.

Takže to vypadá, že dvě nejviditelnější osobnosti naší politiky, Babiš a Zeman, mají nakonec stejný elektorát - vidláky. Koho by napadlo, že po sedmadvaceti letech demokracie budou v naší zemi tak cenění burani. A koho by napadlo, že v tak kulturním, rozvinutém a civilizovaném národě, jako jsou Češi, budou nakonec burani rozhodující voličskou skupinou.