Z filmu Homegrown

Z filmu Homegrown Zdroj: HBO

Doma vypěstovaní džihádisté. Dokument HBO bolestně analyzuje kořeny amerického terorismu

Proč se patnáct let po 11. září připojují rodilí Američané k al-Ká’idě a k Islámskému státu? Dá se to pochopit, dá se to řešit, dá se proti tomu něco dělat? Hodně znepokojující otázky si uprostřed chaosu evropského terorismu klade nový, vynikající dokument z produkce televize HBO, nazvaný DILEMA: RADIKÁLNÍ ISLÁM NA DOMÁCÍ PŮDĚ.  

Jde v něm o akce plánované nebo spáchané americkými občany, kteří se v USA narodili a následně konvertovali k radikálnímu islámu.

Režisér Greg Barker a scenárista Peter Bergen, kteří už mají za sebou na HBO dokument o hledání Bin Ládina, dávají ve filmu velký prostor ostříleným profesionálům ze státního protiteroristického oddělení. Ti se v rozhovorech s cynickým úšklebkem přiznávají, že proti těmhle podomácku vyrobeným teroristům v podstatě není obrany.  

Devadesátiminutový dokument s původním názvem Homegrown: The Counter-Terror Dilemma je natočen podle nové knihy Petera Bergena Spojené státy džihádské: Výzkum teroristů, kteří vyrostli doma. Je zásadní také tím, že hodně času věnuje rozhovorům se šokovanými a často nic netušícími rodinnými příslušníky Američanů, kteří spáchali, nebo plánovali spáchat, teroristický útok.

Nezisková organizace New America, již Peter Bergen založil, obsahuje databázi smrtí způsobené džihádisty, kteří v Americe žijí a často mají i občanství. Statisticky je ale jejich počet zanedbatelný – je jich něco kolem pětačtyřiceti. „Jedenácté září 2001 mělo sice na svědomí 19 cizinců, od té doby se však mají všechny teroristické útoky na americké půdě na svědomí američtí občané, takže strach z uprchlíků je úplně absurdní,“ zdůrazňuje Bergen.

Dokument z produkce HBO uvidíte na tomto kanále 14. dubna ve 21:35 hodin, o filmu se více dozvíte v příštím tištěném Reflexu v materiálu Veroniky Bednářové Spojené státy džihádské: Evropa, nebo USA?