Podnikatel je na blacklistu neprávem

Podnikatel je na blacklistu neprávem Zdroj: reprofoto Balkaninsight.com

Obrovské selhání: OSN dala neprávem saúdského podnikatele na listinu teroristů, ten chce tučné odškodnění

Saúdskoarabský podnikatel Jassín Kadi už na počátku 90. let objevil nový zlatý důl – chudou Albánii. Investoval tam miliony dolarů do nemovitostí, věnoval se stavebnictví a provozoval i muslimskou podobu charity. Jenže jeho byznys v Albánii zkrachoval – po teroristických útocích v USA v roce 2001 ho dala OSN na černou listinu teroristů. Údajně finančně podporoval zločince ze skupiny Al-Káida. Nic takového se ale nakonec nepodařilo prokázat. A Kadi vyrazil do útoku.

Po zveřejnění „blacklistu“ v roce 2001 majetek saúdského podnikatele postupně zabavovala albánská vláda a tvrdí, že ho řádně spravovala. To ale Kadi odmítá a poslední tři roky, zatím marně, žádá v Albánii o odškodnění. Chce po státu v přepočtu minimálně 11 milionů euro. Úřady tvrdí, že se zabaveným majetkem nemohly vlastně nijak pracovat a ani ho rozvíjet. Právního Kadiho oponují a tvrdí, že nikdo vlastně nedělal vůbec nic a tím přišel jeho klient o peníze. Případ podrobně popsal web Balkan Insight.

 

OSN to sice dodnes uspokojivě nevysvětlila, ale po dlouhých soudních sporech byl Kadi z černé listiny světové organizace vymazán. Jenže stalo se tak až v prosinci 2012! Mezitím kvůli zabavenému majetku i obvinění z podpory terorismu probíhalo několik soudů. V Lucemburku, Istanbulu a New Yorku. Muž ze Saúdské Arábie je všechny vyhrál. Kdo v OSN selhal a z jakého důvodu, se bohužel nevyšetřuje. Doplatí na to tak podle všeho hlavně Albánie.

 

Správní soud v Tiraně by měl o odškodnění v tomto zapeklitém případě rozhodnout brzy. Saúdskoarabský podnikatel Jassín Kadi a jeho stále nedostavěná budova v centru albánské Tirany. Foto: Balkan Insight