Live stream ze soudní síně.

Live stream ze soudní síně. Zdroj: eNCA

Jihoafrické televize si oddechly: konečně je od Krejčíře na chvíli pokoj!

S neskrývaným potěšením a úlevou kvitovaly jihoafrické televizní kanály zprávu, že byl český mafián Radovan Krejčíř konečně odsouzen, i když si tamní ostřílení reportéři zjevně nemyslí, že mají od Krejčíře klid na příštích 35 let. Tak naivní nejsou.

Závěr přelíčení, kdy soudce sdělil výši Krejčířovu výši trestu, vysílala i streamovala živě většina jihoafrických médií (podívejte se třeba na RECORDED@eNCA #Krejcir) a na Twitteru se objevily časté poznámky typu: „Kdo se právě teď u nás v JAR nedívá na Krejčířovu telku, jako by nebyl!“

Televize ale ještě nemají úplně padla, protože rozsudek není pravomocný a Krejčíř, který účast na zločinech odmítá, se chce odvolat. Gia Nicolaidesová, skvělá a renomovaná jihoafrická reportérka z Eywitness News, si však 23. února, kdy konečně padl rozsudek, otevřela šampaňské.

„Je správné si přiznat, že většina lidí očekávala u Nejvyššího soudu v Johannesburgu při rozsudku nad Radovanem Krejčířem velké drama, ale řeknu vám, že pokrývat tu kauzu z novinářského hlediska, to byla teprve síla,“ napsala den poté, ve středu 24. února, na svém blogu.

Popisuje tam, jak ji před přelíčením odvedli do malé místnosti pro svědky, kde ji detailně prohledali ve spodním prádle, jak jí vzali lahev s pitnou vodou, protože by „v ní mohl být jed,“ a odebrali laptop i telefon s tím, že během přelíčení nesmí používat jakékoli elektronické přístoje. „To bylo strašně frustující, protože tam byly momenty, kdy byla Krejčířova slova prostě přílis dobrá na to, abych je okamžitě nezveřejnila,“ píše.

Východy se soudní sítě hlídalo z každé strany devět po zuby ozbrojených policistů, jiní, v přestrojení, seděli mezi lidmi přímo v síni. „Bylo mi líto těch policistů, kteří museli držet své zbraně neustále napražené celé dvě hodiny, bez pohnutí,“ říká reportérka.

Gia Nicolaidesová ve své reportáži taky popisuje divadlo kolem planého bombového útoku na budovou soudu, při kterém se, ač byli přivedeni cvičení psi, nechtěli televizní reportéři a kameramani ani pohnout, protože si po těch letech zkušeností s Krejčířem byli jistí, že je to jen další z mnoha jeho taktik, jak získat čas.

„Krejčíř se chce odvolat, takže je jasné, že tohle drama, nejvyšší bezpečnostní opatření a prohledávání těl bude v příštích měsících pokračovat,“ uzavřela Nicolaidesová svůj příspěvek.

Pravda je, že České ministerstvo spravedlnosti chce dál usilovat o Krejčířovo vydání k nám, takže jihoafrické zpravodajství, které má v pokrývání kriminálních kauz bohaté zkušenosti, bude mít ještě práci. Ale takováhle „pruda“, jak to Gia Nicolaidesová nazvala ve své reportáži, už je nečeká. I když – u Krejčíře člověk nikdy neví.