Ferdinand Peroutka v exilu

Ferdinand Peroutka v exilu Zdroj: ČTK

Kauza Peroutka ještě neskončila, prezident minulosti stále hledá Přítomnost

Máme únor 2016 a mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček stále nevzdává pátrání po údajném článku „Hitler je gentleman“. Hledá ho více než rok! Prezident Miloš Zeman přitom vypsal za jeho nalezení sto tisíc odměny! Bezvýsledně tedy asi nehledá Ovčáček sám.

Na včerejšek jsem měl hrozný „učitelský“ sen. Ne klasiku, kdy pedagog bloudí po chodbách, nemůže najít učebnu a začátek výuky se blíží, ale něco nového. Student-diplomant Svatopluk Hujer napsal do diplomové práce: Miloš Zeman doporučuje jíst psy a tvrdí, že jsou výteční hlavně jako prevence proti infarktu, cukrovce a AIDS.

Když jsem se ho jako vedoucí práce zeptal na zdroj informace v poznámkovém aparátu samozřejmě absentující, Sv. Hujer odpověděl sebejistě: Četl jsem to v devadesátých letech ve Svobodném slově, když jsem ho pravidelně s dědečkem čítával v hospodě Na Piavě (v Brně-Jundrově). Já ho na rozdíl od vás četl pozorně! Rodina Hujerova už hledá ten výtisk. Pak jsem se probudil.

Nezapomínejme: Náš přímo zvolený prezident republiky u příležitosti 70. výročí osvobození Osvětimi řekl, že Ferdinand Peroutka uveřejnil článek s titulkem „Hitler je gentleman“ a k pomnichovské době napsal: „Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky.“

Prezident je na to opakovaně tázán. Nemohu zapomenout na scénu, jak Zeman nedávno na ČT24 řekl, že Peroutkův článek určitě četl, on totiž na rozdíl od vás (hloupých novinářů) chodil do Klementina studovat staré Přítomnosti. A teď to musí mí hradní spolupracovníci hledat. Už jsou v roce 1938.

Nevěřil jsem svým uším. To má být seriózní práce se zdroji? Takto analyticky postupuje prezident republiky, který si v předvolební kampani tolik zakládal na své profesionalitě?

Ještě štěstí, že Hrad nezrušil nějakou státní návštěvu s odůvodněním, že pan prezident hledá v Přítomnosti.

Peroutkova vnučka Tereza Kaslová se bude spravedlnosti domáhat u soudu. Zemanovi nepomůže prezidentská imunita, ta se vztahuje jen na trestné činy, nikoli na občanskoprávní věci. Tak jen do toho, ať už ta fraška skončí jasným výsledkem, a ne vyšuměním, jak jistě prezident a jeho mluvčí doufají.

Autor je univerzitní pedagog a právník