Papežovi se v davu nelíbí

Papežovi se v davu nelíbí Zdroj: Reuters TV

Papež František
Papež František
Papež František
Papež František I. - ilustrační snímek
Papamobil a papež František
7
Fotogalerie

Papež o viru zika: potrat je zločin, antikoncepce je menší zlo

Interrupce je "zločin" a antikoncepce může být výjimečně považována za menší zlo, prohlásil papež František, když v letadle při návratu z Mexika odpovídal na dotaz, jakými prostředky lze bojovat proti šíření viru zika. "Potrat není menší zlo, je to zločin," řekl papež. Ale "vyhnout se těhotenství není absolutní zlo", dodal v narážce na antikoncepci.

Při jasném rozlišování mezi potratem a antikoncepcí František rovněž připomněl svého předchůdce Pavla VI., který stál v čele církve v letech 1963 až 1978 a svého času povolil jeptiškám v Kongu antikoncepci, protože bývaly znásilňovány vojáky.

Tyto výjimečné případy nicméně nezpochybnily učení Vatikánu, který stále bojuje proti potratům a antikoncepci, aniž by je však stavěl na roveň, poznamenala agentura AFP s odvoláním na encykliku Pavla VI. z roku 1968, která od těch dob nebyla ve Vatikánu zpochybněna.

"Nesmíme si plést zlo, které spočívá v zabránění těhotenství, s potratem. Potrat není teologický problém. Je to lidský, lékařský problém. Zabíjí se člověk pro záchranu jiného. To je zlo samo o sobě. Není to náboženské zlo, ale lidské zlo," argumentoval devětasedmdesátiletý František. "Naopak, zabránit těhotenství není absolutní zlo, a v případě Pavla VI., který jsem zmínil, to bylo jasné. Vybízím rovněž lékaře, aby udělali vše pro nalezení očkovací látky (proti viru zika)," dodal. Případy nákazy virem, který pravděpodobně způsobuje vývojovou poruchu mozku u lidských plodů, se podle Světové zdravotnické organizace prokázaly již v 39 zemích světa.

OSN počátkem měsíce požádala postižené země, aby umožnily ženám přístup k antikoncepci a k potratům. Mnohé latinoamerické země totiž nepovolují ani interrupce, ani antikoncepční pilulky.

Zástupce Vatikánu při OSN, arcibiskup Bernardito Auza v úterý prohlásil, že sexuální zdrženlivost je nejlepší způsob, jak se vyhnout nákaze, a vyjádřil znepokojení nad výzvami k liberalizaci protipotratových zákonů a nad dostupností antikoncepce v celém regionu.

Stanice BBC na svém webu poznamenala, že papežova vyjádření ohledně zabránění těhotenství v oblastech, kde řádí virus zika, přicházejí v nesmírně důležitém okamžiku. Papež naznačil nečekanou otevřenost k myšlence používat antikoncepci k zabránění dalšího šíření nákazy, což katolickým rodinám v postižených oblastech otvírá dveře k možnosti řídit se v této věci vlastním svědomím.