Australanka Madeline Stuartová se zúčastnila Newyorského týdne módy

Australanka Madeline Stuartová se zúčastnila Newyorského týdne módy Zdroj: abc net

Madeline Stuartová
Australanka Madeline Stuartová se zúčastnila Newyorského týdne módy
2
Fotogalerie

Na newyorském týdnu módy předvedla šaty žena s Downovým syndromem

Na slavném newyorském týdnu módy představila kolekci šatů modelka s Downovým syndromem Madeline Stuartová. Tuto osmnáctiletou Australanku přivedla na přehlídková mola loni italská firma FTL Moda, která proslula zapojováním modelek s různými zdravotními handicapy, například modelkami na vozíku.

"Věřím, že má účast bude mezníkem. Doufám, že prostřednictvím módy se může změnit pohled, který má společnost na lidi s handicapem," napsala Stuartová na svůj účet na Instagramu. Když se loni na newyorské přehlídce objevila jako první dívka s tímto postižením, považovala to za přelud.

Toto pondělí se na Manhattanu představila v modelech značky Lulu et Gigi. Po bílých šatech se zimními doplňky předvedla fialovozlaté šaty s blyštivými aplikacemi, které ladily s jejími rezavými vlasy.

"Myslím, že je čas, aby si lidé uvědomili, že i s Downovým syndromem může být dívka sexy a krásná," řekla Madelinina matka Rosanne. A dodala, že v módních přehlídkách budou pokračovat, dokud bude takto Maddy šťastná. A navíc tak mohou povzbudit ostatní, kdo se potýkají s pocity izolace.

Madeline, která byla nedávno nominována na Australanku roku 2016, prý chtěla vždy být modelkou. Kromě předsudků ale bojovala i s vyšší váhou, která bývá častá u lidí s tímto zdravotním postižením. Pracovala ale na sobě velmi tvrdě, aby si splnila svůj sen.

Downův syndrom je vrozená vada, při níž má člověk v každé buňce jeden chromozom navíc. Tento nadbytek nelze přesně vysvětlit, ani mu zabránit. Častěji se takové děti rodí ženám vyššího věku.

Syndrom ovlivňuje vzhled a intelekt, odlišnosti jsou patrné v obličeji, postava je nižší a zavalitější. Asi 40 procent takto postižených má srdeční vady, více než polovina takto handicapovaných má vadu sluchu. V České republice se Downův syndrom vyskytuje u jednoho z 1500 živě narozených dětí.