Černé díry existují a potvrzují gravitační vlny.

Černé díry existují a potvrzují gravitační vlny. Zdroj: LIGO

Stephen Hawking si přihřál polívčičku.
Vědci v akci
Albert Einstein v roce 1911. Čtyři roky před publikováním obecné teorie relativity.
Výsledky měření
LIGO
8
Fotogalerie

Zlomkem sekundy vědci potvrdili Einsteina, gravitační vlny a černé díry. Hawking slízl smetanu na Facebooku

Američtí vědci naměřili odchylku v časoprostoru velkou asi jako tisícina atomového jádra během chvíle podstatně kratší než jeden okamžik. Stačí jim to k onomu zvolání "heuréka", k nadějím na Nobelovu cenu. A Stephen Hawking, který ani na projektu nepracoval, ale přihřál si trochu polívčičku, zvládl s jedním facebookovým postem nabrat desetitisíce liků za dvě hodiny.

"Poprvé k nám vesmír promluvil skrze gravitační vlny. Doposud jsme byli hluší," konstatoval šéf týmu David Reitze. A kolegové si jsou nepokrytě jistí, že z toho bude nobelovka.

Poprvé vědci zachytili takzvané gravitační vlny, jejichž existenci před téměř sto lety v rámci své všeobecné teorie relativity předpověděl Albert Einstein. Objev podle expertů otevírá nové možnosti výzkumu kosmu, zejména při studiu černých děr a neutronových hvězd. Může rovněž přinést víc informací o vzniku vesmíru.

Gravitace neboli přitažlivost se šíří ve vlnách, obdobně jako například světlo. Místo zářením se ale šíří chvěním prostoru. Veškeré vědecké informace o vesmíru pramenily dosud z elektromagnetického vlnění, jakým jsou rádiové vlny, viditelné světlo nebo záření gama. Protože ale toto vlnění je při cestě vesmírem vystaveno rušení, informace z něj získané jsou jen omezené. Gravitační vlny žádnému rušení nepodléhají a mohou přinést o okolním kosmu spoustu nových poznatků.

Chvění časoprostoru bylo dosud doloženo jen teoreticky. Vědci ze tří amerických ústavů zachytili gravitační vlny vycházející ze dvou černých děr, objektů s mimořádně velkou hustotou, které kolem sebe obíhaly a nakonec se spojily. Vlny byly produktem této kolize, k níž došlo 1,3 miliardy světelných let od Země. Černé díry byly každá zhruba třicetkrát větší než Slunce.

"Je to první přímá detekce gravitačních vln, první přímá detekce černých děr a také potvrzení obecné teorie relativity, neboť vlastnosti těchto černých děr přesně odpovídají tomu, co Albert Einstein předpověděl před sto lety," konstatoval pro BBC Karsten Danzmann z hannoverského Ústavu Maxe Plancka pro gravitační fyziku, který se na projektu podílel.

Z úspěchu má radost i slavný teoretický fyzik Stephen Hawking, který se na projektu nepodílel, ale právě černé díry jsou jeho obor. "Je vzrušující vidět, jak se pozorují předpovědi a teorémy, které jsem vyslovil před čtyřiceti lety," pogratuloval na svém Facebooku (likoval to mj. Mark Zuckerberg).

My congratulations to the LIGO team on their discovery of gravitational waves. It is a result that is at least as...

Posted by Stephen Hawking on Thursday, 11 February 2016

K vědeckému průlomu, o němž dnes vědci informovali na tiskové konferenci ve Washingtonu, došlo s využitím obřích laserových detektorů umístěných v amerických státech Louisiana a Washington. Detektory, označované zkratkou LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory), fungovaly synchronizovaně a dokázaly zaznamenat mimořádně slabé vibrace vycházející z gravitačních vln. Po jejich zachycení vědci převedli signál gravitační vlny do zvukové podoby a mohli slyšet, jak se dvě černé díry spojují. Poprvé vědci vlny zachytili 14. září.

Vědci jsou přesvědčeni, že objev gravitačních vln otevírá prostor pro důkladnější sledování vesmíru, například černých děr nebo neutronových hvězd. Studiem gravitačních vln by mohlo být možné odhalit některé záhady, spojené se vznikem a ranými fázemi vesmíru.

"Je to doopravdy vzrušující událost," komentoval pro agenturu Reuters objev Abhay Ashtekarm, ředitel amerického Ústavu pro gravitaci a vesmír. "Otevírá to úplně nové okno pro studium vesmíru," dodal. Podle Saula Teukolského z Cornellovy univerzity jde o jeden z největších vědeckých objevů za poslední půlstoletí.