Housenka

Housenka Zdroj: Tlusťa

Rostliny „slyší“, že jsou pojídány, a brání se

Zřejmě špatná zpráva pro vegetariány, ale rostliny jsou si vědomy svého okolí více, než by nám mohlo být příjemné. Vědci z Univerzity v Missouri (UM) objevili, že dokážou rozpoznat vibrace, když jsou požírány housenkou, a brání se zvýšenou produkcí oleje hořčičného, jímž housenku odpuzují.

Až se příště pustíte do salátu, představte si, jak se asi musela hlávka cítit, když ji pomalu žvýkala housenka. Rostliny totiž umí rozlišit zvuky v podobě vibrací ve svém okolí a reagovat na ně. Vědci použili laser a kousky odrazného materiálu a měřili pohyb listu, když jej žvýkala housenka. Poté naměřené vibrace pouštěli skupině rostlin, zatímco druhé skupině pouštěli ticho. Potom na rostliny vypustili housenky – rostliny, které poslouchaly vibrace, se bránily více než kontrolní vzorek vystavený tichu.


„Požírací vibrace mění metabolismus buněk těchto rostlin, což má za následek tvorbu obranných chemikálií,“ vysvětluje Heidi Appelová z UM. A dodává: „Nejzajímavější je, rostlina nereaguje stejně na všechny vibrace. Například ty způsobené větrem či hmyzem ji nechávají v klidu, i když jsou velmi podobné těm od housenky. To ukazuje, že rostliny nejen „slyší“, ale rozpoznávají i zdroj vibrací.“

Výzkum se nyní zaměří na využití těchto poznatků v boji se škůdci, což by mělo pomoci hlavně zemědělcům. Ale tím to nekončí, další příležitosti pro bádání se otevřou i ve studiu chování rostlin, protože se ukazuje, že mají stejné, i když odlišně vypadající reakce.