Pussy Riot: Čajka

Pussy Riot: Čajka Zdroj: Facebook Pussy Riot

Tentokrát jsou Pussy Riot celkem elegantně oháknuté. Do prokurátorských uniforem.
Pussy Riot
Pussy Riot
Pussy Riot v Soči
12
Fotogalerie

Pussy Riot mají nový klip. Mučí vězně a svlékají se jenom trochu

Naděžda Tolokonnikovová před chvilkou na Facebooku postovala nový klip Pussy Riot s názvem Čajka, čili Racek. Tady je ta žhavá novinka:

Disidentská skupina oproti kontroverznímu a drobet perverznímu křepčení v katedrále Krista Spasitele, které partičku *und vyneslo do pozornosti světových médií, je v klipu Čajka celkem krotká. Ale také ho celkem profesionálně natočila.

„Miluju Rusko, jsem vlastenec, ale mohl bych žít i ve Švýcarsku,“ deklamuje jedna Pussy v roli vrchního prokurátora Jurije Čajky, jemuž je klip věnován. Hlavními atributy jsou opulentní žranice, haldy prachů, zlatý pecen chleba a modré prokurátorské uniformy. Takové se prý dají snadno sehnat. „Jediný problém byla velikost. Bylo pro nás o šest čísel větší. Evidentně prokurátoři rádi jedí,“ prohlašuje Naděžda Tolokonnikovová, která si střihla hlavní roli.

A sexy prokurátorky se v klipu vyžívají v mučení vězňů, od oldschoolových žehliček po moderní americký waterboarding, prý stejně jako ti reální. Ale jen proti rivalům režimu a obchodním soupeřům.

Písnička sama za moc nestojí, ale snad i to je záměr. Doprovod ve stylu pouťového hiphopového rádobyundergroundu snad má podtrhovat zmar, o kterém aktivistky „muzicírují“. A snad ze stejného důvodu nemá vokál prakticky žádnou melodii. Nebo je to možná proto, že kapela neumí zpívat a hrát, ale to je vedlejší.

Důležité je, že se dostanou zase do novin, televizí a sociálních sítí a upozorní na perzekuované kolegy-disidenty, jako je Alexej Navalnyj nebo Pjotr Pavelnskij, a také na konkrétní zlojedy – samozřejmě Putina, ale také na vrchního prokurátora Jurije Čajku, po němž se klip jmenuje. Čajku a jeho syny nedávno právě Navalnyj nařkl ze vztahu s mafiemi, dané video vidělo na pět milionů lidí.