globus

globus Zdroj: Profimedia.cz

Geometrii znali už Babyloňané, zjistili vědci

Babylonská civilizace existovala na území zhruba dnešního Iráku už v 18. století před naším letopočtem. Geometrii, o které se až dosud předpokládalo, že byla poprvé použita ve 14. století, zřejmě znali už ve starověkém Babylonu. 

Podle studie, kterou tento týden zveřejnil vědecký časopis Science, používali geometrické výpočty k určení pohybu planety Jupiter.em. O tom, že Babylóňané byli zdatnými astronomy, svědčí zápisy zaznamenané na hliněných deskách klínovým písmem. "Popisovali to, co pozorovali na obloze, a dělali to po velmi dlouhou dobu, po staletí," sdělil autor studie profesor Mathieu Ossendrijver, který působí na Humboldtově univerzitě.

Z nových výzkumů vyplývá, že Babylóňané tuto techniku rozvíjeli už 350 let před naším letopočtem.

Ossendrijver podrobně prozkoumal pět hliněných desek, které byly objeveny v 19. století a jsou uchovávány v Britském muzeu. Pocházejí z období mezi lety 350 až 50 před naším letopočtem. Jeden text hovoří o používání čtyřstranných tvarů označovaných jako trapezoidy k výpočtu doby, kdy se na obloze objeví Jupiter.

"Nic podobného nikdo nečekal. Domnívali jsme se, že toto pochopení vztahu rychlosti, času a vzdálenosti se objevilo někdy kolem roku 1350 našeho letopočtu," řekl Ossendrijver, který se zabývá dějinami starověké vědy.

"Mimořádné je na tom to, že žádný podobný graf není znám z antické doby. Řekové požívali přímočařejší" formu geometrie, která se zabývala prostorovým vztahem mezi Zemí a planetami, nikoli konceptem času a rychlosti, dodal Ossendrijver.

Centrem Babylonské říše byl Babylon, nacházející se jižně od dnešního Bagdádu. Jupiter se ztotožňuje s bohem Mardukem, který byl patronem města.

Ossendrijver řekl, že staří Babyloňané určovali pozice planet, aby byli schopni dělat na žádost klientů horoskopy. "Věřili, že vše na Zemi - počínaje výškou hladiny řek až po ceny na trhu nebo počasí - je spojeno s pohybem planet. Byli toho názoru, že dokážou-li předvídat pohyb planet, budou schopni předpovědět také události na Zemi," sdělil historik.