Miloslav Ransdorf

Miloslav Ransdorf Zdroj: ČTK

Nařízená pitva. Smrt europoslance Ransdorfa prošetřuje policie

Podle deníku Právo byla po smrti europoslance Ransdorfa provedena soudní pitva. Ačkoli se k detailům nikdo nechce příliš vyjadřovat, přednosta Ústavu toxikologie a soudního lékařství Alexander Pilin uvedl, že pitva byla nařízena na základě paragrafu 115 trestního řádu.

Hned v prvním odstavci zmíněného paragrafu se lze dočíst, že pitvu lze uskutečnit v případě, že vznikne podezření, že smrt člověka byla způsobena trestným činem. Deníku potvrdil mluvčí pražské policie Tomáš Hulan, že se o případ policisté zajímají, jakékoli závěry ale odmítl poskytnout.

V případě, jako je tento, lze člověka pohřbít pouze, když k tomu dá státní zástupce svolení. To bylo v tentokrát uděleno a pohřeb Miloslava Ransdorfa, který podle původní informace zemřel ve svých 62 letech na mozkovou příhodu, proběhne v pátek v poledne. Smuteční obřad hradí KSČM.

Vdova Vlasta Ransdorfová a dcera Aneta navštívily Vojtěcha Filipa (KSČM) a Lubomíra Zaorálka (ČSSD). Požadovaly důkladné prošetření a projevily také pochybnosti kolem okolností aféry z konce roku 2015. Policie tehdy jeho počínání ve švýcarské bance hodnotila jako pokus o podvod.