Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Legendární italský koktejl vám může způsobit halucinace

Tajemný italský nápoj z afrických přísad najdeme v malém nenápadném baru v Turíně. Je opředen nesčetnými legendami uživatelů a kromě vysokého obsahu alkoholu má údajně i halucinogenní účinky.

Někdy po desáté večerní se rozsvěcí dvě lucerničky v malé nenápadné ulici italského Turína, které signalizují, že hospůdka Tamango je otevřená. Tenhle bar, známý svým stejnojmenným nápojem, je jen kousek od Palazzo Nuovo, hlavní budovy univerzity v Turíně. Hned vedle sídla logiky a rozumu se naskýtá možnost halucinogenního výletu.

Bar je celkem malý a najdete v něm jen pár stolů a míst u pultu. Atmosféru dotváří málo světla, tmavé červené zdi a vůně jakéhosi kadidla. To vše dost možná umocňuje legendu o zvláštním nápoji. Mezi studenty je známý kvůli vysokému množství alkoholu i pro přísady způsobující pozdější zajímavé zážitky. O tajemném nápoji, kterému se přezdívá „italský absinth“, koluje mnoho zajímavých příběhů. Jedna dáma prý vyskočila z jedoucího auta, při hledání fontány usnula pod jejím proudem a později utekla z nemocnice v invalidním vozíku. Jeden muž zase v parku běhal za psem celé dvě hodiny v kuse.

„Tamango se vyrábí pomocí směsi rostlinných a kořenových lihovin a infuzemi,“ napověděla Elena Di Lorenzová. Ta koktejl před 36 lety vymyslela, když si se svým dnes již zesnulým manželem Boscem hospůdku otevřela. Elena s Boscem cestovali po celém světě a všimli si, že se někde používají pro rozveselení na svatbách nebo pohřbech různé přísady. Podle Eleny má každá rostlina jiný význam nebo účel, a proto se Tamango připravuje z mixu afrických kořenů a rostlin. Červenou barvu dostává z listů ibišku súdánského, který vyzývá tělo k tanci a způsobuje pocit euforie.

„Teoreticky byste měli vypít polovinu na jeden zátah a zbytek už jen uvolněně popíjet. Není to halucinogenní, i když záleží na tom, jak reaguje vaše tělo. Nápoj také není vyroben z čistého lihu,“ vysvětluje dále majitelka; více už nemůže prozradit. „Tajemství je součástí našeho příběhu.“

Tamango se jmenuje podle otroka, který v roce 1829 povstal proti svému majiteli v románovém příběhu francouzského autora Prospera Mérimée. Příběh byl v roce 1958 zfilmován Johnem Berrym, rovněž pod názvem Tamango. Síla nápoje nicméně netkví jen v legendách a tajných přísadách, ale i dávce alkoholu. Toho obsahuje úctyhodných 85 %. Přesto se v hospůdce dá najít i silnější kousek. Je jím nápoj „Devasto“, jehož název už dopředu napovídá, jakých účinků se patrně můžeme dočkat.